Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο13 Νοεμβρίου 2020Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

H Alessandria ξεκινά σταδιοδρομία ως φροντίστρια στη Γερμανία

Χάρη σε κοινή πρωτοβουλία του EURES και δύο Γερμανών εργοδοτών, σε αρκετούς Ευρωπαίους που αναζητούσαν εργασία δόθηκε η ευκαιρία να εκπαιδευτούν ως φροντιστές ατόμων με ειδικές ανάγκες στη Βαυαρία. Μία χρήστρια της υπηρεσίας EURES, η Alessandria Grossi μας λέει την ιστορία της.

Alessandria finds a career as a care worker in Germany
Alessandria Grossi

Όλα ξεκίνησαν ένα απόγευμα του Ιουλίου του 2019. Ενώ βρισκόμουν στη σελίδα του EURES στο Facebook, διάβασα για ένα πρόγραμμα για προσλήψεις φροντιστών στη Γερμανία», εξιστορεί η Alessandria. «Μου κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον». Σε ηλικία 45 ετών, η Alessandria βρισκόταν σε αναζήτηση εργασίας και δυσκολευόταν να βρει μια νέα, σταθερή δουλειά. Έχοντας μεγαλώσει στη Γερμανία προτού μετακομίσει στην Ιταλία ως έφηβη, έβλεπε θετικά την επιστροφή της στη Γερμανία για μια νέα εργασιακή πρόκληση. Το πρόγραμμα αυτό αναπτέρωσε τις ελπίδες της.

Ευκαιρία κατάρτισης στον τομέα της φροντίδας.

Η Alessandria επικοινώνησε με το EURESκαι αρχικά έλαβε υποστήριξη από την Rosaria Petrillo του EURES Μιλάνου, η οποία την έφερε σε επαφή με τη σύμβουλο EURESCharlotte Glötzner της ZAV, της γερμανικής υπηρεσίας διεθνών τοποθετήσεων στη Νυρεμβέργη και μέλος της ομάδας που εργαζόταν στο πρόγραμμα. Σε συνεργασία με δύο οργανισμούς παροχής φροντίδας – Stiftung Sankt Johannes στο Marxheim-Schweinspoint και Dominikus-Ringeisen-Werk στο Ursberg – η Charlotte και οι συνάδελφοί της αναζητούσαν υποψηφίους από ολόκληρη την Ευρώπη προκειμένου να λάβουν κατάρτιση ως φροντιστές για άτομα με ειδικές ανάγκες στους δύο οργανισμούς.

Αυτό θα συνέβαλε στην κάλυψη των τοπικών ελλείψεων δεξιοτήτων, όπως εξηγεί η Charlotte. «Οι εργοδότες στη Γερμανία αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες στη στελέχωσή τους με ειδικευμένους φροντιστές για άτομα με ειδικές ανάγκες», θα πει. «Η προστιθέμενη αξία του συγκεκριμένου προγράμματος είναι ότι συνδυάζει εργασία με επαγγελματική κατάρτιση και οι συμμετέχοντες λαμβάνουν μισθό».

Επισκέψεις στους εργοδότες παρέχουν μια ρεαλιστική εικόνα

Η Charlotte προσκάλεσε την Alessandria να παρακολουθήσει δύο ημερίδες απασχόλησης στη Βαυαρία τον Φεβρουάριο του 2020. Η Charlotte οργάνωσε τις ημερίδες μαζί με την Anja Coenen, τοπική σύμβουλο του EURES από την υπηρεσία απασχόλησης του Donauwörth.

Την πρώτη ημέρα παρείχαν ενημέρωση σχετικά με τα προγράμματα κατάρτισης και την υποστήριξη που ήταν διαθέσιμη μέσω EURES, όπως, μεταξύ άλλων, οι δυνατότητες χρηματοδότησης για την κάλυψη των εξόδων για τις μετακινήσεις, τα μαθήματα εκμάθησης γλώσσας και τη μετεγκατάσταση. Επίσης οι υποψήφιοι έδωσαν συνεντεύξεις στους εν δυνάμει εργοδότες τους.

Τη δεύτερη ημέρα, οι υποψήφιοι επισκέφθηκαν τους χώρους των δύο οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των χώρων διαμονής που θα παρείχαν οι εργοδότες. «Αυτό ήταν ένα επιπλέον πλεονέκτημα για τους υποψηφίους, δεδομένου ότι απέκτησαν μια ρεαλιστική εικόνα για τον μελλοντικό χώρο και περιβάλλον εργασίας τους», επισημαίνει η Charlotte.

Το πρόγραμμα προχωρά σε πείσμα της COVID-19

Οι ημερίδες απασχόλησης σημείωσαν μεγάλη επιτυχία, καθώς η Alessandria και άλλοι οκτώ Ευρωπαίοι υποψήφιοι δέχτηκαν προσφορά εργασίας. Δυστυχώς, έκτοτε, η νόσος COVID-19 έχει φέρει τεράστιες δυσκολίες για όλους. Ως αποτέλεσμα των ταξιδιωτικών περιορισμών και των αυστηρών κανονισμών στον τομέα της φροντίδας, η έναρξη του προγράμματος καθυστέρησε.

Ωστόσο, η Alessandria και ακόμη μία συμμετέχουσα κατάφεραν να μετακομίσουν στη Βαυαρία τον Ιούνιο για να ξεκινήσουν την κατάρτισή τους στον οργανισμό Stiftung Sankt Johannes. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες άρχισαν να εργάζονται στον οργανισμό Dominikus-Ringeisen-Werk τον Οκτώβριο και επί του παρόντος λαμβάνουν ηλεκτρονική κατάρτιση στη γερμανική γλώσσα προκειμένου να ενταχθούν ευκολότερα.

Καλή προσαρμογή και οικονομική υποστήριξη

Παρά τις ασυνήθιστες συνθήκες, η Alessandria προσαρμόζεται πολύ καλά με τη βοήθεια του «απίστευτα φιλικού και φιλόξενου» εργοδότη της. Την έχει βοηθήσει επίσης η χρηματοδοτική στήριξη από το EURES μέσω του προγράμματος Reactivate, την οποία αξιοποίησε για να πληρώσει τη μετάβασή της στη Γερμανία και να επιπλώσει τον χώρο διαμονής της.

«Το να αφήσω την οικογένειά μου και να έρθω να εργαστώ στη Γερμανία δεν ήταν εύκολο», αναφέρει η Alessandria. «Αυτό όμως που μου έδωσε τη δύναμη να κάνω το βήμα ήταν η ευκαιρία να βοηθώ άλλους. Νιώθω καλά και η δουλειά μου αρέσει. Πάντα μου άρεσε να εργάζομαι με ανθρώπους με ειδικές ανάγκες».

«Στην ηλικία μου, η κατάρτιση και η εργασία στη Γερμανία, σε μια όμορφη περιοχή όπως η Βαυαρία, μου φαίνεται σαν όνειρο», συμπληρώνει. Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό του EURES

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Reactivate

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε συμβούλους EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
  • Τάσεις προσλήψεων
  • Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • Ιστορίες επιτυχίας
  • Νεολαία
Σχετικές ενότητες
Τομέας
  • Administrative and support service activities
  • Human health and social work activities
  • Other service activities

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.