Gå til hovedindholdet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhedsartikel13. november 2020Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion3 min læsetid

Alessandria finder en karriere som omsorgsmedarbejder i Tyskland

Takket være et fælles initiativ fra Eures og to tyske arbejdsgivere har flere europæiske jobsøgende fået tilbudt mulighed for oplæring som omsorgsmedarbejdere inden for særlige behov i Bayern. Én af dem, Alessandria Grossi, fortæller os sin historie.

Alessandria finds a career as a care worker in Germany
Alessandria Grossi

”Det hele begyndte en eftermiddag i juli 2019, hvor jeg under et besøg på Eures’ Facebookside læste om et projekt, der rekrutterede omsorgsmedarbejdere i Tyskland,” indleder Alessandria. ”Det pirrede min nysgerrighed.” I en alder af 45 var Alessandria arbejdsledig og havde vanskeligt ved at finde et nyt, stabilt job. Da hun var vokset op i Tyskland, inden hun flyttede til Italien som teenager, var hun åben over for at flytte tilbage til Tyskland for at få en ny udfordring. Dette projekt gav hende håb.

En uddannelsesmulighed i omsorgssektoren

Alessandria kontaktede Eures og fik i første omgang støtte fra Rosaria Petrillo fra Eures Milano. Hun blev dernæst sat i kontakt med Euresvejleder Charlotte Glötzner, fra den internationale arbejdsformidling (ZAV) i Nürnberg, som var en del af det team, der arbejdede med projektet. I samarbejde med to bayerske omsorgsudbydere – Stiftung Sankt Johannes i Marxheim-Schweinspoint og Dominikus-Ringeisen-Werk i Ursberg – søgte Charlotte og hendes kolleger ansøgere fra hele Europa med henblik på uddannelse som omsorgsmedarbejdere inden for særlige behov hos de to organisationer.

Dette ville bidrage til at afhjælpe en lokal mangel på kvalificeret arbejdskraft, som Charlotte forklarer. ”Arbejdsgivere i Tyskland oplever stadig større vanskeligheder med at rekruttere kvalificerede omsorgsmedarbejdere inden for særlige behov,” siger hun. ”Merværdien af dette projekt er, at det kombinerer arbejde og erhvervsuddannelse, og at deltagerne får løn.”

Arbejdsgiverbesøg giver et realistisk indtryk

Charlotte inviterede Alessandria til at deltage i to rekrutteringsdage i Bayern i februar 2020. Charlotte havde tilrettelagt dagene sammen med Anja Coenen, en lokal Euresvejleder fra arbejdsformidlingen i Donauwörth.

Den første dag gav de oplysninger om de uddannelsesprogrammer og den støtte, der var til rådighed via Eures, herunder finansieringsmuligheder til dækning af rejseudgifter samt udgifter til sprogkurser og flytning. Ansøgerne deltog også i en samtale med deres potentielle arbejdsgivere.

Den anden dag besøgte ansøgerne de to organisationers lokaler, herunder den bolig, som arbejdsgiverne ville sørge for. ”Dette var et plus for ansøgerne, da de fik et realistisk indtryk af deres fremtidige arbejdsplads og miljøet,” siger Charlotte.

Opstart trods covid-19

Rekrutteringsdagene var en stor succes, da Alessandria og otte andre europæiske ansøgere fik jobtilbud. Siden da har covid-19 desværre været forbundet med enorme udfordringer for alle. Som følge af rejserestriktioner og strenge regler i omsorgssektoren blev projektets start forsinket.

Alessandria og en anden deltager kunne dog flytte til Bayern i juni for at påbegynde deres uddannelse hos Stiftung Sankt Johannes. De andre deltagere begyndte at arbejde hos Dominikus-Ringeisen-Werk i oktober og modtager på nuværende tidspunkt tyskundervisning online for at hjælpe dem med at blive integreret.

God bosætning med støtte

Trods de usædvanlige omstændigheder er Alessandria ved at falde godt til med hjælp fra sin ”helt igennem venlige og imødekommende” arbejdsgiver. Hun har også fået hjælp i form af økonomisk støtte fra Eures via Reactivate-ordningen, som hun anvendte til at betale for sin rejse til Tyskland og møblere sin bolig.

”Det var ikke let at forlade min familie og tage her til Tyskland for at arbejde,” siger hun. ”Men det, der tilskyndede mig til at komme videre, var muligheden for at hjælpe andre. Jeg føler mig godt tilpas og er glad for jobbet. Jeg har altid elsket at arbejde med mennesker med særlige behov.”

”Det er nærmest som en drøm for mig at få uddannelse og arbejde i min alder i Tyskland, i en smuk region som Bayern,” siger hun. ”Jeg vil gerne benytte denne lejlighed til at takke alle Euresmedarbejdere.”

 

Relevante links:

Reactivate

 

Læs mere:

Europæiske jobdage

Drop'pin@EURES

Find Euresvejledere

Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene

Eures' jobdatabase

Eures' tjenester for arbejdsgivere

Eures' kalender over events

Kommende onlineevents

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Emner
  • Rekrutteringstendenser
  • Sociale medier
  • Succeshistorier
  • Ungdom
Relaterede sektion(er)
Sektor
  • Administrative and support service activities
  • Human health and social work activities
  • Other service activities

Ansvarsfraskrivelse

Artikler har til formål at give brugere af EURES-portalen information om aktuelle emner og tendenser og stimulere diskussion og debat. Deres indhold afspejler ikke nødvendigvis holdningen fra European Labor Authority (ELA) eller Europa-Kommissionen. Desuden støtter EURES og ELA ikke tredjepartswebsteder nævnt ovenfor.