Ugrás a fő tartalomra
EURES
Sajtócikk2020. július 17.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Kilenc egyszerű számítógépes trükk a hatékonyabb munkavégzéshez

Napjaink digitalizálódó munkaerőpiacán egyre fontosabb az informatikai jártasság. Íme 9 egyszerű számítógépes trükk, amelyekkel fejlesztheti digitális készségeit és hatékonyabban végezheti munkáját!

9 simple IT hacks for the workplace
Shutterstock

Használjon sablonokat az ismétlődő feladatok elvégzéséhez!

Ha vannak rutinszerűen elvégzendő feladatai, készítsen hozzájuk sablonokat! Így nemcsak időt takaríthat meg, hanem azt is elkerülheti, hogy valami véletlenül kimaradjon egy dokumentumból. Ha Microsoft Word szövegszerkesztőt használ, a sablonok elmentéséhez egyszerűen csak állítsa át a fájl típusát „Word-sablonra” (a fájlnév alatti legördülő menüben)!

Használjon jelszókezelő programot!

A legtöbb weboldal és online rendszer használatához felhasználónév és jelszó megadása szükséges. A sok különböző bejelentkezési adatot azonban nem könnyű megjegyezni – így valószínűleg Ön is gyakran volt már kénytelen visszaállítani őket. Töltsön le inkább egy jelszókezelő szoftvert (mint pl. a LastPass), és spórolja meg a (sikertelen) bejelentkezési kísérletekkel elpazarolt időt!

Óvja a szemét kékfény-szűrő vagy a 20-20-20-as szabály használatával!

A sok képernyő előtt töltött idő – főleg, ha a fényviszonyok sem megfelelőek – megerőlteti a szemet, és az alvásminőségen is ronthat. Ha szeretné ezt elkerülni, töltsön le egy kékfény-szűrő szoftvert (pl. a Windows 10 Night light, a CareUEyes Lite vagy az Iris mini programot) számítógépére! Ezek a szoftverek automatikusan, a napszaknak megfelelően állítják egyre melegebbre a képernyő színárnyalatait, és kiszűrik a túlzott mértékű kék fényt.

Érdemes betartani a 20-20-20-as szabályt is, azaz 20 percenként szünetet kell tartani a képernyő előtt végzett munkában, és 20 másodpercen keresztül egy kb. 20 lábnyira (6 méterre) lévő tárgyra kell fókuszálni a tekintetet. Ha úgy érzi, túl sok időt tölt a képernyő előtt, ezzel a módszerrel egyszerűen gondoskodhat szeme védelméről!

Használjon „halogatásgátló” alkalmazást vagy asztali időgazdálkodási rendszert!

Ma már számtalan „halogatásgátló” alkalmazás és időgazdálkodási rendszer közül választhat. Ezekkel a megoldásokkal – például a Be Focused szoftverrel – kisebb teendőkre oszthatja fel nagyobb feladatait, valamint meghatározhatja a munkával töltött szakaszok és a szünetek időtartamát, így hatékonyabban dolgozhat, ráadásul a feladatok elvégzését is nyomon követheti. Bizonyos weboldalak meghatározott időre történő letiltásával pedig a közösségi oldalak böngészésével elpazarolt időt is minimálisra csökkentheti.

Töltsön kevesebb időt e-mailezéssel!

Bár az e-mail hosszú évek óta a legnépszerűbb üzleti kommunikációs módszer, az olyan szoftvereknek köszönhetően, mint például a Microsoft Teams, a Slack és a Trello, már nem kell órákat töltenünk üzeneteink átböngészésével. A több funkciót (többek között a csoportos csevegést, az ütemező eszközöket és a videohívásokat) magukban egyesítő programok ugyanis jelentős mértékben leegyszerűsítik és lerövidítik az adminisztrációs folyamatokat, több teret hagyva az értékes, valóban fontos munkának.

Használjon billentyűkombinációkat!

A billentyűkombinációk segítségével másodpercek alatt, egér használata nélkül végezhet el bizonyos műveleteket, így pedig rengeteg időt takaríthat meg. Összességében több száz ilyen billentyűparancs létezik, íme a legnépszerűbbek:

 • Ctrl+Z = Visszavonás
 • Ctrl+Y = Mégis
 • Ctrl+X = Kivágás
 • Ctrl+C = Másolás
 • Ctrl+V = Beillesztés
 • Ctrl+A = Az összes kijelölése
 • Ctrl+B = Félkövér betűstílus használata
 • Ctrl+I = Dőlt betűstílus használata
 • Ctrl+U = Szöveg aláhúzása
 • Ctrl+N = Új dokumentum létrehozása
 • Ctrl+P = Nyomtatás

Éljen az ingyenes online tanulási lehetőségekkel!

Az interneten távtanulási lehetőségek széles választéka érhető el ingyenesen. A Google Digital Garage segítségével például hasznos digitális ismeretekre és készségekre tehet szert, amelyekkel előmozdíthatja karrierjét, és sikerre viheti vállalkozását – a képzés elvégzéséről ráadásul oklevelet is kap, amelyet az önéletrajzában is feltüntethet.

Szkenneljen be dokumentumokat és hozzon létre PDF-fájlokat okostelefon-alkalmazások segítségével!

Az olyan mobilalkalmazásokkal, mint a CamScanner, egyszerűen PDF-formátumú fájlokká alakíthatja fontos papíriratait anélkül, hogy be kellene gépelnie a szövegüket. Így nem kell többé papírokkal teli táskákban és asztalokon kutakodnia!

Telepítsen fájlmegosztó szoftvert!

Az olyan szoftverek használatával, mint a Dropbox vagy a OneDrive, bárhol, bármilyen számítógépről vagy eszközről hozzáférhet a fájljaihoz. Ez különösen jól jöhet, amikor például otthonról dolgozik. Érzékeny vagy bizalmas adatok kezelésekor azonban legyen óvatos – kétség esetén egyeztessen cége informatikai részlegével!

Reméljük, hogy a fenti trükkökkel Önnek is segíthetünk technikai zsenivé válni!

A cikk az EURES-szel, az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portáljával partnerségben készült.

 

Kapcsolódó linkek:

LastPass

Windows 10 Night light

CareUEyes Lite

Iris mini

Be Focused

Microsoft Teams

Slack

Trello

Google Digital Garage

CamScanner

Dropbox

OneDrive

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
Javaslatok és tippekIfjúság
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.