Glavni sadržaj
EURES
Novinski članak17. srpnja 2020.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Devet jednostavnih IT trikova za radno mjesto

Poznavanje tehnologije sve je važnije na današnjem tržištu rada. Predstavljamo vam devet jednostavnih IT trikova s pomoću kojih ćete poboljšati svoje digitalne vještine i povećati produktivnost.

9 simple IT hacks for the workplace
Shutterstock

Upotrebljavajte predloške za rutinske zadatke

Ako više puta obavljate isti zadatak, izradite predložak za njega. To neće samo uštedjeti vrijeme, već može poslužiti i kao podsjetnik na elemente koji možda nedostaju u dokumentu. Primjerice, prilikom spremanja predloška u programu Microsoft Word jednostavno promijenite vrstu datoteke u „predložak Word” (u padajućem izborniku ispod naziva datoteke).

Preuzmite softver za upravljanje lozinkama

Za većinu mrežnih mjesta i internetskih sustava potrebna je lozinka. Katkad ih je teško sve zapamtiti, a vjerojatno vam je već dobro poznato često ponovno postavljanje lozinki. Preuzmite softver za upravljanje lozinkama (npr. LastPass) i uštedite vrijeme koje biste potrošili na (neuspješno) prijavljivanje.

Upotrijebite filtar za plavo svjetlo ili pravilo 20–20–20 kako biste spriječili zamor očiju

Dugotrajno gledanje u zaslon računala, osobito pri slabom osvjetljenju, može prouzročiti zamor oka i narušiti kvalitetu sna. Kako biste to spriječili, preuzmite jedan od brojnih besplatnih filtara za plavo svjetlo (npr. Windows 10 Night light, CareUEyes Lite i Iris mini). Softver će automatski prilagoditi boju vašeg zaslona ovisno o dobu dana i filtrirati nepotrebne razine plavog svjetla te ga zamijeniti toplijim tonovima.

Nadalje, u skladu s pravilom 20–20–20, za svakih 20 minuta provedenih gledajući u zaslon trebali biste 20 sekundi gledati u predmet udaljen 20 stopa (oko 6 metara). To je jednostavan način za zaštitu očiju ako ste zabrinuti zbog dugotrajnog gledanja u zaslon.

Koristite aplikaciju za sprječavanje odugovlačenja / sustav za upravljanje vremenom provedenim za računalom

Dostupan je čitav niz „aplikacija za sprječavanje odugovlačenja” i sustava za upravljanje vremenom provedenim za računalom. Aplikacije kao što je Be Focused pridonose produktivnosti tako što definiraju vrijeme rada i vrijeme odmora, što vam omogućuje da veće zadatke podijelite u manje podzadatke i pratite njihovo ispunjavanje. Mogućnost blokiranja određenih mrežnih mjesta na određeno vrijeme može vam pomoći da smanjite vrijeme koje provodite na društvenim medijima.

Odmaknite se od e-pošte

Iako se e-pošta već godinama preferira kao način poslovne komunikacije, uvođenje softvera kao što su Microsoft Teams, Slack i Trello znači da više ne trebate provoditi sate pregledavajući puni pretinac ulazne pošte. Objedinjavanjem više funkcija, uključujući grupne razgovore, alate za planiranje rasporeda i videokonferencije, ti programi mogu znatno pojednostavniti i skratiti administrativne postupke, što vam ostavlja više vremena za obavljanje korisnih poslova visokog prioriteta.

Prečaci na tipkovnici

Prečaci na tipkovnici mogu vam uštedjeti vrijeme jer omogućuju obavljanje funkcije u roku od nekoliko sekundi i bez upotrebe miša. Postoji na stotine prečaca, no u nastavku prikazujemo neke od najpopularnijih:

 • Ctrl + Z = Poništi
 • Ctrl + Y = Ponovi
 • Ctrl + X = Izreži
 • Ctrl + C = Kopiraj
 • Ctrl + V = Zalijepi
 • Ctrl + A = Odaberi sve
 • Ctrl + B = Podebljaj tekst
 • Ctrl + I = Prikaži tekst u kurzivu
 • Ctrl + U = Podcrtaj tekst
 • Ctrl + N = Izradi novi dokument
 • Ctrl + P = Ispiši

Iskoristite mogućnosti besplatnog internetskog učenja

Na internetu se nude brojne mogućnosti besplatnog učenja na daljinu. Primjerice, Google Digital Garage nudi stjecanje digitalnog znanja i vještina za razvoj karijere i poslovanja, a po završetku programa polaznicima se izdaje potvrda o sudjelovanju koju mogu priložiti životopisu.

Skenirajte dokumente i izradite ih u PDF formatu s pomoću aplikacija za pametne telefone

Ako primite važan ispisan dokument, možete upotrijebiti aplikaciju za pametne mobilne telefone kao što je CamScanner i pretvoriti ga u PDF format bez potrebe za ručnim tipkanjem. Prošlo je vrijeme traženja po torbi i pretraživanja stola punog papira!

Instalirajte softver za razmjenu datoteka

Softveri kao što su Dropbox ili OneDrive omogućuju vam pristup datotekama dok ste u pokretu i s više različitih računala i uređaja. To može biti posebno korisno kada radite od kuće. Međutim, budite oprezni ako postupate s osjetljivim ili povjerljivim informacijama – ako niste sigurni, obratite se službi za IT u svojem poduzeću.

Nadamo se da ćete s pomoću ovih trikova začas postati digitalni čarobnjak!

Članak sastavljen u suradnji s EURES-om, Europskim portalom za poslovnu mobilnost.

 

Korisne poveznice:

LastPass

Windows 10 Night light

CareUEyes Lite

Iris mini

Be Focused

Microsoft Teams

Slack

Trello

Google Digital Garage

CamScanner

Dropbox

OneDrive

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnike EURES-a 

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
SavjetiMladost
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.