Siirry pääsisältöön
EURES
Uutisartikkeli17. heinäkuuta 2020Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Yhdeksän yksinkertaista IT-vinkkiä työpaikalle

Teknisen osaamisen merkitys kasvaa jatkuvasti nykypäivän työmarkkinoilla. Jaamme nyt yhdeksän yksinkertaista IT-vinkkiä, joilla voi parantaa omia digitaalisia taitojaan ja tuottavuuttaan.

9 simple IT hacks for the workplace
Shutterstock

Käytä rutiinitehtäviin valmiita malleja

Jos huomaa tekevänsä toistuvasti samaa asiaa, kannattaa laatia mallipohja sitä varten. Ajan säästämisen lisäksi se voi myös muistuttaa tiedoista, joita asiakirjasta saattaa puuttua. Kun malli tallennetaan esimerkiksi Microsoft Word -ohjelmaan, tiedostotyypiksi vain vaihdetaan ”Word-malli” (tiedostonimen alla olevasta pudotusvalikosta).

Lataa salasanojen hallintaohjelma

Useimmille verkkosivustoille ja verkkojärjestelmiin tarvitaan salasana. Niiden kaikkien muistaminen voi olla hankalaa, ja salasanojen säännöllisestä palauttamisesta on voinut tulla hyvinkin tuttua. Salasanojen hallintaohjelman (esim. LastPass) lataamisella voi säästää ajan, joka ennen on tuhlautunut sisäänkirjautumisyrityksiin (ja niissä epäonnistumiseen).

Vähennä silmien rasitusta sinisen valon suodattimella tai 20-20-20-säännöllä

Tietokoneen näytön tuijottaminen pitkiä aikoja, erityisesti huonossa valaistuksessa, voi rasittaa silmiä ja heikentää unen laatua. Tämän estämiseksi kannattaa ladata yksi monista tarjolla olevista ilmaisista sinisen valon suodattimista (esim. Windows 10 Night light, CareUEyes Lite tai Iris mini). Tällainen ohjelmisto säätää näytön värisävyä automaattisesti ajankohdan mukaan, suodattaa pois tarpeettomat sinisen valon tasot ja korvaa ne lämpimämmillä sävyillä.

Lisäksi 20-20-20-säännön mukaan aina, kun näyttöä on katsonut 20 minuuttia, pitäisi katsoa 20 sekunnin ajan jotakin 20 metrin päässä olevaa. Tämän säännön noudattaminen auttaa suojaamaan silmiä helposti, jos näytön katselu pitkään huolestuttaa.

Käytä taukosovellusta / työpöydän ajanhallintajärjestelmää

Taukosovelluksia ja työpöydän ajanhallintajärjestelmiä on saatavilla valtava valikoima. Esimerkiksi sellaiset vaihtoehdot kuin Be Focused lisäävät tuottavuutta määrittämällä työskentelyjaksojen ja taukojen keston. Niissä voi myös jakaa suuret työt pienempiin osatehtäviin ja seurata niiden etenemistä. Mahdollisuus estää tietyt verkkosivustot tietyksi ajaksi voi auttaa vähentämään sosiaalisen median seuraamiseen tuhlattua aikaa.

Siirry pois sähköpostista

Sähköposti on ollut monen vuoden ajan liikeviestinnän suosituin menetelmä. Enää ei kuitenkaan tarvitse käyttää tunteja täyden postilaatikon selaamisen, koska käyttöön on tullut sellaisia ohjelmistoja kuin Microsoft Teams, Slack ja Trello. Näihin ohjelmiin on yhdistetty useita toimintoja, muun muassa ryhmäkeskusteluja, aikataulun suunnittelutyökaluja ja videokokouksia. Ne yksinkertaistavat ja lyhentävät hallinnollisia prosesseja huomattavasti, jolloin ensisijaiselle työlle jää enemmän arvokasta aikaa.

Näppäimistön oikopolut

Näppäimistön oikopoluilla voi säästää aikaa, koska toiminnon voi suorittaa sekunneissa käyttämättä hiirtä. Näppäinyhdistelmiä on valittavana satoja, mutta tässä niistä suosituimpia:

 • Ctrl+Z = Peruuta
 • Ctrl+Y = Tee uudelleen
 • Ctrl+X = Leikkaa
 • Ctrl+C = Kopioi
 • Ctrl+V = Liimaa
 • Ctrl+A = Valitse kaikki
 • Ctrl+B = Lihavoi teksti
 • Ctrl+I = Kursivoi teksti
 • Ctrl+U = Alleviivaa teksti
 • Ctrl+N = Luo uusi asiakirja
 • Ctrl+P = Tulosta

Hyödynnä ilmaista verkko-oppimateriaalia

Verkossa on laaja valikoima oppimismahdollisuuksia, joiden avulla voi suorittaa etäopintoja ilmaiseksi. Esimerkiksi Google Digital Garage tarjoaa opiskelijoille digitaalista tietämystä ja osaamista edistävää oppimateriaalia avuksi uran ja yrityksen kehittämisessä. Opintojen suorittamisesta saa myös todistuksen ansioluetteloon liitettäväksi.

Skannaa asiakirjoja ja luo niistä PDF:iä älypuhelinsovelluksilla

Tärkeät tulosteet voi nyt muuntaa matkapuhelinsovelluksella (esim. CamScanner) PDF:ksi, eikä asiakirjoja näin tarvitse kirjoittaa uudelleen. Enää ei siis tarvitse haeskella papereita täpötäydestä laukusta tai pöydältä.

Asenna tiedostonjako-ohjelmisto

Omia tiedostoja voi käyttää missä tahansa eri tietokoneilta ja laitteista, kun käytössä on Dropbox tai OneDrive tai muu vastaava ohjelmisto. Tämä voi olla erityisen hyödyllistä etätyöskentelyn yhteydessä. Kannattaa kuitenkin olla varovainen arkaluonteista tai luottamuksellista tietoa käsiteltäessä, ja epävarmoissa tapauksissa on hyvä kysyä neuvoa työpaikan IT-osastolta.

Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua kehittymään digitaalivelhoksi alta aikayksikön!

Artikkeli on laadittu yhteistyössä Euroopan ammatillisen liikkuvuuden EURES-portaalin kanssa

 

Asiaan liittyviä linkkejä

LastPass

Windows 10 Night light

CareUEyes Lite

Iris mini

Be Focused

Microsoft Teams

Slack

Trello

Google Digital Garage

CamScanner

Dropbox

OneDrive

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Hae EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat tapahtumat verkossa

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Tiedot

Aiheet
VinkkejäNuoriso
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.