Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel19 februari 2020Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

8 tips voor jonge ondernemers

Ondernemer zijn houdt in dat je je eigen baas bent, zelf alle beslissingen neemt en de dingen die je doet met passie doet. Maar het betekent vaak ook veel hard werk, vooral als je net van start gaat. Om je een helpende hand te bieden, hebben we 8 gouden tips voor jonge ondernemers samengesteld.

8 tips for young entrepreneurs
EURES

Geloof in je eigen visie: Het is niet moeilijk om een idee te pitchen wanneer je echt in je idee gelooft. Als anderen jouw passie en bevlogenheid voelen, zullen ze merken dat het je menens is en zullen ze eerder openstaan voor je idee en bereid zijn je te helpen je doel te bereiken. Ook kun je daaraan de nodige kracht ontlenen om eventuele obstakels te overwinnen – je geeft immers niet zo snel iets op waar je in gelooft.

Netwerken: Relaties zijn van cruciaal belang. Hoe meer je erop uitgaat en met anderen over je idee spreekt, des te groter de kans dat je iemand tegenkomt die je kan helpen je idee te verwezenlijken. Neem dus deel aan evenementen om in contact te komen met potentiële investeerders en om de aandacht op je te vestigen. Zorg ervoor dat je bij het netwerken professioneel optreedt zodat je serieus wordt genomen. Ook is het zinvol om je verhaal (bijvoorbeeld je “elevator pitch”) in te studeren om je idee zo duidelijk en overtuigend mogelijk over te kunnen brengen.

Onderzoek: Ken je markt. Hoe beter je vertrouwd bent met de sector waarop je je wilt richten, des te meer weet je wat je te wachten staat. Daarom is het zinvol je concurrenten te kennen, te weten welke bestaande methoden wel of niet werken en een overzicht te hebben van relevante producten en personen. Dit helpt om je idee te verbeteren en aan de praat te raken met anderen in de sector.

Planning: Maak een plan... maar houd er niet per se aan vast. Een plan kan weliswaar een belangrijke leidraad vormen en houvast bieden, maar lang niet alles zal volgens draaiboek verlopen. Omdat zich steeds onvoorziene moeilijkheden – of kansen – kunnen voordoen, doe je er goed aan open te blijven staan voor wijzigingen, aanpassingen en correcties van je plan.

Fiasco’s: Iedereen maakt wel eens een fout. Lees maar eens een biografie van een bekende topondernemer, en je zult zien dat de weg naar succes is geplaveid met mislukkingen. Falen is op zich niet erg, het is alleen belangrijk dat je er iets van opsteekt. Beschouw een mislukking als een leerzame ervaring of een proef en probeer het later opnieuw. Net als acteurs die al aan honderden audities hebben deelgenomen voordat zij de rol krijgen waarmee hun carrière pas echt op gang komt, kunnen ondernemers leren en sterker worden van nederlagen.

Onderneem actie: Grijp elke kans aan die zich voordoet, ook als je moe bent en helemaal geen zin hebt. Een gemiste kans kan betekenen dat je met je onderneming een stap terug doet, in plaats van voorwaarts. Door zo productief mogelijk te zijn kun je de kans op succes aanzienlijk verhogen en zul je positief opvallen.

Stel jezelf haalbare doelen: Het duurt even voordat je geloofwaardigheid en een goede reputatie hebt opgebouwd, dus doe je harde werk niet teniet door beloftes te doen die je niet kunt nakomen. Wanneer je jezelf haalbare doelen stelt en deze vervolgens consequent verwezenlijkt, zullen mensen je waarderen en vertrouwen.

Doorzetten: Succes komt vaak niet van vandaag op morgen – soms vergt het jaren van hard werken. Laat je niet ontmoedigen! Blijf doorwerken – op een dag worden je inspanningen met welverdiend succes bekroond.

Dit zijn acht van onze beste tips voor een succesvolle start als jonge ondernemer. Veel succes bij het in de praktijk brengen ervan!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met EURES, het Europees portaal voor beroepsmobiliteit.

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop'pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
Bedrijf/OndernemerschapHints en tipsJeugd
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.