Preskoči na glavno vsebino
EURES
Novice12. marec 2020Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Osem razlogov, zakaj bi morali razmisliti o sezonskem delu

Sezonsko delo (ali zaposlitev za določen čas) pogosto veljata za drugotno, manj zaželeno možnost v primerjavi z zaposlitvijo za polni delovni čas, vendar ni vedno tako. V nadaljevanju članku navajamo seznam razlogov, zakaj bi morali razmisliti o sezonskem delu.

8 reasons you should consider seasonal work
Shutterstock
 1. Dostop do zaposlitve na začetni ravni

Sezonsko delo pogosto ponuja zaposlitev na začetni ravni, ki bi jih bilo v drugih panogah precej težje najti. Takšna zaposlitev je lahko odskočna deska za pridobivanje izkušenj, ki vas lahko pozneje pripeljejo do za vas pomembne poklicne priložnosti.

 1. Preskusite novo področje dela ali novega delodajalca

Če bi radi preskusili novo poklicno pot ali vas zanima delo pri drugem delodajalcu, je lahko sezonsko delo način, kako to varno preskusiti, ob zavedanju, da k delu niste dolgoročno zavezani, če vam ne bo všeč.

 1. Izkoristite priložnosti za edinstveno znanje in spretnosti

Raznolikost razpoložljivih priložnosti za sezonsko delo (na primer v smučarskih središčih, na festivalih, v maloprodaji ali kmetijstvu) vam omogoča, da nadgradite določena znanja in spretnosti, ki jih na drugih položajih ne bi mogli pridobiti.

 1. Izpopolnite svoj življenjepis

Če iščete zaposlitev, je lahko sezonsko delo odličen način, kako dopolniti svoj življenjepis, hkrati pa z njim pridobite dragoceno znanje in spretnosti ter prepotrebni prihodek v vmesnem času.

 1. Odprite vrata za delo v prihodnosti

Sezonsko delo vam lahko omogoči, da preskusite delo pri določenem delodajalcu ali na določenem področju, hkrati pa tudi delodajalcem omogoča, da preskusijo vas in ugotovijo, ali ustrezate njihovemu delovnemu okolju. Če vaš delodajalec ugotovi, da ste izjemno marljivi in motivirani, obstajajo velike možnosti, da vam bo ponudil dolgoročno zaposlitev.

 1. Pridobite širši krog poklicnih stikov

Tudi če vam ob izteku pogodbe o sezonskem delu ne bodo ponudili zaposlitve za polni delovni čas, vas lahko cela vrsta novih ljudi, s katerimi boste sodelovali med sezonskim delom, v prihodnosti poveže z novimi priložnostmi.

 1. Potovanje

Veliko sezonskih del je v turizmu, kar lahko pomeni priložnost za potovanja in delo v tujini, ogled novih krajev in spoznavanje novih kultur, hkrati pa ste za to še plačani.

 1. Preživljanje časa na prostem

Že po naravi veliko sezonskih del poteka na prostem, saj je tovrstno delo najbolj odvisno od letnega časa in vremena. Preživljanje časa na prostem prinaša številne koristi, na primer krepi imunski sistem in blagodejno vpliva na duševno zdravje.

Upamo, da boste s pomočjo teh nasvetov lažje razmislili o sezonskih zaposlitvah, ki ustrezajo ciljem na vaši poklicni poti.

V partnerstvu z evropskim portalom za zaposlitveno mobilnost EURES.

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poišči Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

  Teme
  Namigi in nasvetiMladina
  Sektor
  Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

  Izjava o omejitvi odgovornosti

  Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.