Ugrás a fő tartalomra
EURES
Sajtócikk2020. március 12.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

8 ok, amiért érdemes megfontolni az idénymunkát

Az idénymunkát (vagy ideiglenes munkát) gyakran másodlagos, kevésbé kívánatos lehetőségnek tekintik a teljes munkaidős foglalkoztatáshoz képest, de nem feltétlenül ez a helyzet. Az alábbiakban felsoroljuk azokat az okokat, amelyek miatt érdemes fontolóra venni az idénymunkát.

8 reasons you should consider seasonal work
Shutterstock
  1. Pályakezdő pozíciók elérése

  Az idényjellegű foglalkoztatás gyakran olyan pályakezdő pozíciókat kínál, amelyeket más ágazatokban sokkal nehezebb lenne megszerezni. Ez ugródeszkát jelenthet, és olyan tapasztalatot adhat, amely a későbbiekben megfelelő karrierlehetőséghez vezethet.

  1. Új munkaterület vagy munkáltató kipróbálásának lehetősége

  Ha új karriert szeretne kipróbálni, vagy másik munkáltatónál szeretne dolgozni, az idényjellegű munkavállalás lehetővé teszi, hogy ezt biztonságosan megpróbálja annak tudatában, hogy ha nem tetszik, hosszú távon nem kötelezi el magát mellette.

  1. Egyedülálló készségek fejlesztésének lehetősége

  Az idényjellegű munkavállalási lehetőségek sokfélesége (például síparadicsomokban, fesztiválokon, kiskereskedelemben vagy a mezőgazdaságban) lehetőséget kínálhat arra, hogy bővítse azokat a speciális és keresett készségeket, amelyeket más munkakörökben esetleg nem tud fejleszteni.

  1. Önéletrajz vonzóbbá tétele

  Ha ideiglenesen munkanélkülivé válik, az idénymunkával remekül kikerülheti, hogy lyukak keletkezzenek az önéletrajzában, és értékes készségekre és jövedelemre tehet szert.

  1. További munkalehetőségek szerzése

  Az idénymunka nem csak arra kínál lehetőséget, hogy kipróbálja az adott munkáltatónál vagy szakterületen végzett munkát, hanem a munkáltatók számára is lehetővé teszi, hogy kipróbálják Önt, és megtudják, hogyan illeszkedik munkakörnyezetükbe. Ha a munkáltató úgy találja, hogy Ön különösen szorgalmas és motivált, jó eséllyel hosszú távú állásajánlatot kaphat.

  1. A szakmai kapcsolatok szélesebb körének kialakítása

  Idényjellegű munkaszerződésének lejártakor, még akkor is, ha nem kínálnak Önnek teljes munkaidős állást, elmondhatja, hogy új emberek egész csoportjával dolgozott együtt, akiken keresztül esetleg jövőbeli lehetőségekkel ismerkedhet meg.

  1. Utazás

  Sok idénymunkát az idegenforgalmi ágazat kínál, ahol lehetősége nyílik arra, hogy külföldre utazzon és ott dolgozzon, új helyeket és új kultúrákat ismerjen meg, miközben fizetést is kap!

  1. Szabadban töltött idő

  Természeténél fogva sok idénymunkát szabadtéren végeznek, mivel ez a munka függ leginkább az évszakoktól és az időjárástól. A szabadban töltött idő számos előnnyel jár, például erősítheti immunrendszerét és kedvező hatással lehet mentális egészségére.

  Reméljük, hogy ezek a tippek arra ösztönzik Önt, hogy tanulmányozza a karriercéljainak megfelelő idénymunka-lehetőségeket.

  Az EURES-szel, az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portáljával partnerségben.

   

  További információ:

  Európai Foglalkoztatási Napok

  Drop’pin@EURES

  Az Ön EURES-tanácsadója

  Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

  EURES állásadatbázis

  Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

  EURES rendezvénynaptár

  Közelgő online események

  Az EURES a Facebookon

  Az EURES a Twitteren

  Az EURES a LinkedInen

  Témák
  Javaslatok és tippekIfjúság
  Ágazat
  Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

  Jogi nyilatkozat

  A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.