Skip to main content
EURES
News article30 juni 2020European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion

8 ferdigheter som er avgjørende for å kunne overleve i en verden etter COVID-19

Forskere spekulerer i hvordan verden vil endre seg etter COVID-19-pandemien, men de fleste av dem er enige om at arbeidsplasser ikke vil være som før. Her er åtte ferdigheter som vi forventer vil komme til å bli avgjørende for ansatte og bedrifter i en verden etter koronavirus.

8 essential skills to succeed in a post-COVID-19 world
Shutterstock

Lederskap

Det er mulig at spredningen av koronaviruset avtar, men fjernarbeid blir mer populært. Ettersom at flere kontorer lar ansatte jobbe hjemmefra, blir gode lederegenskaper avgjørende. Teamledere og ledere må kunne inspirere og motivere kolleger og oppmuntre dem til å samarbeide selv om de ikke er på samme sted. Og med veksten av gig-økonomien, blir team mer flytende, noe som krever initiativ og proaktivitet fra alle som er involvert.

Emosjonell intelligens

Emosjonell intelligens er evnen til å forstå og være bevisst på egne og andres følelser. Det har flere komponenter – bevissthet, persepsjon og regulering, men egentlig handler det om å lede med empati, innflytelse og samarbeid. Verden etter COVID-19 kan være full av usikkerhet og utfordringer, og bedrifter vil trenge ledere med emosjonell intelligens som kan hjelpe de ansatte å navigere seg gjennom denne vanskelige tiden.

Teknologisk kompetanse

Vi har sett at teknologier som robotikk, utvidet virkelighet, tingenes internett og kunstig intelligens kan hjelpe bedrifter med å bli mer motstandsdyktige mot fremtidige pandemier. Folk som kan hjelpe bedriftene til å utnytte slik teknologi vil komme til å bli uunnværlige i fremtiden. I alt fra fabrikker til advokatfirmaer vil arbeidsmarkedet i økende grad kreve ansatte med tilstrekkelig teknologisk kompetanse.

Digital og kodingskompetanse

COVID-19-krisen har vist oss at bedrifter med sterk digital tilstedeværelse er mindre sårbare i økonomiske nedgangstider og pandemier. Folk med kompetanse innen digital markedsføring, webutvikling, webdesign og koding kan derfor være uvurderlige når det gjelder å hjelpe bedrifter å holde seg flytende i vanskelige tider. Med et økende antall bedrifter som har et digitalt grunnlag, finnes det utallige muligheter til å bruke digital kompetanse i arbeidet.

Tilpasningsevne

Nedstengningen har medført mange uventede endringer i dagliglivet. Måten vi jobber på vil uten tvil bli forandret, og arbeidstakere som raskt kan tilpasse seg endringer vil ha stor verdi for arbeidsgivere. Tilpasningsevne handler ikke bare om å kunne tilpasse seg til endringer i arbeidsoppgavene – det handler også om hele tiden å lære nye ferdigheter og oppdatere gamle for å holde seg relevant på arbeidsmarkedet.

Kreativitet og innovasjon

Vi har sett hvor viktig kreativitet og innovasjon har vært under koronavirus-pandemien. Bedrifter som har klart å finne måter å levere tjenester på nettet eller raskt skifte produksjon, har fungert som forbilder for mange. I en verden etter koronavirus vil menneskelig kreativitet være avgjørende.

Datakyndighet

Bedrifter som forstår forretningstrender er bedre egnet til å reagere på uventede situasjoner. Men for å gjøre dette, trenger bedrifter datakyndige fagfolk som kan tolke informasjonen og foreslå løsninger basert på den. Datakyndige personer vil derfor være mer verdifulle for arbeidsgivere enn noen gang før.

Kritisk tenkning

Når falske nyheter og desinformasjon er å finne over alt på Internett, vil bedrifter måtte stole på kritisk tenkning for å kunne ta informerte beslutninger. Mediekunnskap og evnen til objektivt å evaluere informasjon fra forskjellige kilder vil bli svært etterspurt.

Les denne artikkelen om hvordan seks europeiske bedrifter brukte noen av ferdighetene ovenfor for å overleve krisen og komme seg videre.
 

 

Relevante lenker:

Hvordan virksomheter tilpasser seg til krisen og forbereder seg på en fremtid etter COVID-19.
 

 

Les mer:

Europeiske jobbdager

Drop’pin@EURES

Finn EURES-rådgivere

Leve- og arbeidsvilkår i EURES-land

EURES' jobbdatabase

EURES' tjenester for arbeidsgivere

EURES' aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

EURES på Facebook

EURES på Twitter

EURES på LinkedIn

Nærmere opplysninger

Temaer
Business /EntreprenørskapEksterne interessenterRåd og tipsArbeidsmarkedsnyheter/mobilitetsnyheterRekrutteringstrenderUngdom
Relaterte seksjon(er)
Leve- og arbeidsvilkår
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.