Ugrás a fő tartalomra
EURES
Sajtócikk2020. június 30.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Nyolc alapvető készség a Covid19 utáni világban való boldoguláshoz

A kutatók találgatnak, hogyan fog megváltozni a világ a Covid19-pandémia után, többségük azonban egyetért abban, hogy a munkahelyek nem lesznek olyanok mint korábban. Nyolc olyan készséget mutatunk be, amely várhatóan nélkülözhetetlen lesz a koronavírus utáni világban a munkavállalók és a vállalkozások számára.

8 essential skills to succeed in a post-COVID-19 world
Shutterstock

Vezetés

A koronavírus terjedése ugyan lassulhat, de a távmunka egyre népszerűbbé válik. Mivel egyre több iroda teszi lehetővé alkalmazottai számára, hogy otthonról dolgozzanak, elengedhetetlenné válnak a jó vezetői készségek. A csoportvezetőknek és a vezetőknek képesnek kell lenniük arra, hogy inspirálják és motiválják kollégáikat, és ösztönözzék a távolból történő együttműködést. Emellett a haknigazdaság növekedésével a csoportok összetétele egyre változékonyabb, ezért minden érintett fél részéről kezdeményezőkészségre és proaktivitásra van szükség.

Érzelmi intelligencia

Az érzelmi intelligencia az Ön és mások érzelmeinek felismerésére és megértésére való képesség. Számos összetevője van, például a tudatosság, a külső benyomásokra való érzékenység és a szabályozás, de alapvetően az empátia, a befolyás és az együttműködés révén történő vezetést jelenti. A Covid19 utáni világ teli lehet bizonytalansággal és kihívásokkal, és a vállalatoknak érzelmileg intelligens vezetőkre lesz szükségük ahhoz, hogy segítsenek munkavállalóiknak eligazodni a jelenlegi nehéz időkben.

Technológiai készségek

Tapasztalhattuk, hogy az olyan technológiák, mint a robotika, a kibővített valóság, a dolgok internete és a mesterséges intelligencia hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a vállalkozások ellenállóbbá váljanak a jövőbeli világjárványok hatásaival szemben. A jövőben nélkülözhetetlenek lesznek az olyan szakemberek, akik képesek segíteni a vállalatoknak e technológiák kiaknázásában. A gyáraktól a jogi cégekig a munkaerőpiacon egyre nagyobb szükség lesz a megfelelő technológiai készségekkel rendelkező munkavállalókra.

Digitális és kódolási készségek

A Covid19-válság megmutatta, hogy a jelentős digitális jelenléttel rendelkező vállalkozások kevésbé vannak kitéve a gazdasági visszaeséseknek és a világjárványoknak. Ezért a digitális marketing, a webfejlesztés, a webtervezés és a kódolás területén jártas személyek felbecsülhetetlen értékű segítséget nyújthatnak a vállalkozásoknak abban, hogy nehéz időkben is a felszínen maradjanak. Mivel egyre több vállalkozás válik digitális alapúvá, számtalan lehetőség kínálkozik a digitális készségek munkahelyi alkalmazására.

Alkalmazkodóképesség

A kijárási korlátozások számos váratlan változást hoztak az életünkben. A munkavégzés módja kétségtelenül meg fog változni, és azok a munkavállalók, akik gyorsan tudnak alkalmazkodni a változásokhoz, munkáltatóik számára nagy értéket fognak képviselni. Az alkalmazkodóképesség nem csupán a munkaköri feladatok megváltozásának elfogadásáról szól, hanem új készségek folyamatos elsajátításáról és a meglévő készségek naprakésszé tételéről, hogy továbbra is versenyképesek legyünk a munkaerőpiacon.

Kreativitás és innováció

A koronavírus-járvány idején tapasztaltuk a kreativitás és az innováció fontosságát. Azok a vállalkozások, amelyeknek volt lehetősége online szolgáltatásokat nyújtani vagy azokra áttérni, példaképként szolgáltak sokak számára. A koronavírus utáni világban alapvető fontosságú lesz az emberi kreativitás.

Adatműveltség

Azok a vállalatok, amelyek értenek az üzleti trendekhez, jobban fel vannak készülve a váratlan helyzetekre. Ehhez azonban a vállalkozásoknak adatműveltséggel rendelkező szakemberekre van szükségük, akik értelmezni tudják az információkat és erre alapozva megoldásokat tudnak javasolni. Ezért az adatműveltséggel rendelkező személyek értékesebbek lesznek a munkáltatók számára, mint valaha.

Kritikai gondolkodás

Mivel az álhírek és a félretájékoztatás elárasztotta az internetet, a vállalatoknak kritikai gondolkodásra kell támaszkodniuk ahhoz, hogy megalapozott döntéseket hozhassanak. Nagy lesz a kereslet a médiaműveltség és a különböző forrásokból származó információk objektív értékelésének képessége iránt.

Olvassa el ezt a cikket arról, hogyan használta fel hat európai vállalat a fenti készségek egy részét a válság túlélésére és a továbblépésre.
 

 

Kapcsolódó linkek:

Hogyan alkalmazkodnak a vállalkozások a válsághoz, és miként készülnek fel a Covid19 után várható jövőre?
 

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
Üzlet / VállalkozásKülső érintettekJavaslatok és tippekMunkaerőpiaci hírek/mobilitási hírekToborzási trendekIfjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Élet és munka
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.