Glavni sadržaj
EURES
Novinski članak30. lipnja 2020.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Osam ključnih vještina za uspjeh u svijetu nakon pandemije bolesti COVID-19

Iako znanstvenici još nagađaju kako će izgledati svijet nakon pandemije bolesti COVID-19, većina njih slaže se da radna mjesta više neće biti ista kao prije. U nastavku predstavljamo osam vještina za koje smatramo da će biti ključne za radnike i poduzeća u svijetu nakon te pandemije.

8 essential skills to succeed in a post-COVID-19 world
Shutterstock

Rukovoditeljske vještine

Iako se širenje koronavirusa možda usporava, rad na daljinu sve je popularniji. S obzirom na to da sve više poslodavaca svojim zaposlenicima omogućuje rad od kuće, dobre rukovoditeljske vještine postaju neizostavne. Voditelji timova i rukovoditelji moraju biti sposobni na daljinu nadahnuti i motivirati svoje kolege te poticati suradnju. Osim toga, rastom ekonomije honorarnih poslova sastav timova sve se češće mijenja, a od njihovih se članova traži da pokažu inicijativu i djeluju proaktivno.

Emocionalna inteligencija

Emocionalna inteligencija sposobnost je prepoznavanja i razumijevanja vlastitih i tuđih osjećaja. Čini je nekoliko sastavnica – svijest, percepcija i upravljanje emocijama – iako je u ovom kontekstu uglavnom riječ o rukovođenju koje se odlikuje empatičnim, utjecajnim i suradničkim pristupom. Moguće je da će svijet nakon pandemije bolesti COVID-19 biti pun nesigurnosti i izazova. Stoga će poduzećima trebati emocionalno inteligentni rukovoditelji koji će svojim radnicima pomoći da se snađu u tim teškim vremenima.

Tehnološke vještine

Vidjeli smo da tehnologije kao što su robotika, proširena stvarnost, internet stvari i umjetna inteligencija mogu pomoći poduzećima da se lakše nose s budućim pandemijama. Radnici koji poduzećima mogu pomoći da lakše iskoriste te tehnologije u budućnosti će biti neophodni. Neovisno o tome je li riječ o tvornicama ili pravnim poduzećima, tržište rada sve će više zahtijevati radnike s odgovarajućim tehnološkim vještinama.

Digitalne vještine i vještine programiranja

Kriza izazvana pandemijom bolesti COVID-19 pokazala je kako su poduzeća sa snažnom digitalnom prisutnošću manje osjetljiva na gospodarske krize i pandemije. Stoga osobe s vještinama u području digitalnog marketinga, razvoja i dizajna internetskih stranica te programiranja mogu biti od neprocjenjive važnosti za poduzeća te im omogućiti da nastave poslovati i u teškim vremenima. S obzirom na rastući trend digitalizacije poduzeća, sve je više prilika da radnici pokažu svoje digitalne vještine.

Prilagodljivost

Zabrana kretanja dovela je do mnogih neočekivanih promjena u našim životima. Način na koji radimo nesumnjivo će se promijeniti, a radnici koji su sposobni brzo se prilagoditi promjenama bit će od velike vrijednosti za poslodavce. Prilagodljivost se ne odnosi samo na spremno prihvaćanje promjena u radnim obvezama, već i na neprestano svladavanje novih i razvijanje stečenih vještina kako bi se održala konkurentnost na tržištu rada.

Kreativne i inovacijske vještine

Za vrijeme pandemije bolesti COVID-19 uvidjeli smo važnost kreativnih i inovacijskih vještina. Poduzeća koja su pronašla rješenja za pružanje usluga preko interneta ili koja su u kratkom roku uspjela preusmjeriti svoju proizvodnju nadahnula su mnoge. U svijetu nakon pandemije bolesti COVID-19 kreativne vještine bit će od ključne važnosti.

Podatkovna pismenost

Poduzeća koja razumiju poslovne trendove lakše se prilagođavaju neočekivanim situacijama. Međutim, kako bi se to postiglo, poduzećima su potrebni stručnjaci koji zahvaljujući svojoj podatkovnoj pismenosti mogu protumačiti informacije te predložiti odgovarajuća rješenja. Zbog toga će osobe koje vladaju podatkovnom pismenošću poslodavcima biti vrednije no ikad.

Kritičko razmišljanje

S obzirom na lažne vijesti i dezinformacije koje preplavljuju internet, poduzeća će se morati osloniti na kritičko razmišljanje kako bi mogla donositi informirane odluke. Stoga će sve više rasti potreba za medijskom pismenošću i sposobnošću objektivne evaluacije informacija iz različitih izvora.

Pročitajte članak o tome kako je šest europskih poduzeća zahvaljujući nekima od prethodno opisanih vještina uspjelo prevladati krizu i nastaviti se razvijati.
 

 

Korisne poveznice:

Kako se poduzeća prilagođavaju krizi i pripremaju za budućnost nakon pandemije bolesti COVID-19
 

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnike EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Posao /PoduzetništvoVanjski dioniciSavjetiVijesti o tržištu rada/vijesti o mobilnostiTrendovi zapošljavanjaMladost
Povezani odjeljak(i)
Život i rad
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.