Siirry pääsisältöön
EURES
Uutisartikkeli30. kesäkuuta 2020Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Kahdeksan tärkeää taitoa, joista on apua työelämässä covid-19:n jälkeen

Tutkijat pohdiskelevat, miten maailma muuttuu covid-19-pandemian jälkeen. Heistä useimmat ovat yhtä mieltä siitä, etteivät työpaikat jää entiselleen. Seuraavassa on kahdeksan taitoa, joiden odotetaan olevan ratkaisevan tärkeitä sekä työntekijöille että liiketoiminnalle koronaviruksen jälkeisessä maailmassa.

8 essential skills to succeed in a post-COVID-19 world
Shutterstock

Johtaminen

Koronaviruksen leviäminen saattaa olla hidastumaan päin, mutta etätyön suosio kasvaa. Johtamistaidot ovat keskeisiä, kun entistä useammat työnantajat antavat mahdollisuuden työskentelyyn kotoa. Ryhmänvetäjien ja esimiesten on kyettävä innostamaan ja motivoimaan kollegoitaan sekä kannustettava heitä tekemään etäyhteistyötä. Lisäksi ns. keikkatalouden kasvun myötä pienryhmistä tulee entistä joustavampia, mikä vaatii kaikilta aloitteellisuutta ja ennakointia.

Tunneäly

Tunneäly on kyky tiedostaa omat ja muiden tunteet ja ymmärtää niitä. Siihen sisältyy useita osa-alueita, joita ovat esimerkiksi tietoisuus, havaintokyky ja käyttäytymisen säätely, ja siinä on lähinnä kyse johtamisesta empatian, vaikuttamisen ja yhteistyön keinoin. Maailma covid-19-viruksen jälkeen voi olla täynnä epävarmuutta ja haasteita. Yrityksissä voikin olla tarvetta tunneälykkäille johtajille, jotka tukevat työntekijöitä vaikeista ajoista selviytymisessä.

Tekniset taidot

Robotiikan, laajennetun todellisuuden, esineiden internetin ja tekoälyn kaltainen teknologia voi parantaa yritysten selviytymismahdollisuuksia tulevissa pandemioissa. Näiden teknologioiden hyödyntämisessä yrityksiä auttavat ihmiset ovat tulevaisuudessa korvaamattomia. Työmarkkinoilla – tehtaista lakitoimistoihin – tarvitaan yhä enemmän työntekijöitä, joilla on hyvät tekniset taidot.

Digitaalinen osaaminen ja koodaustaidot

Covid-19-kriisi on osoittanut, että yritykset, joiden läsnäolo on vahvasti digitaalista, kestävät paremmin talouden laskusuhdanteet ja pandemiat. Siksi ihmiset, joilla on digitaalisen markkinoinnin, verkkosisällön kehittämisen, verkkosuunnittelun ja koodauksen taitoja, voivat olla arvokas apu yritysten pitämiseksi pinnalla vaikeina aikoina. Koska yhä useamman yrityksen toiminnasta on tulossa digitaalista, mahdollisuuksia hyödyntää digitaalista osaamista on lukemattomia.

Sopeutuvuus

Liikkumis- ja kokoontumisrajoitukset ovat tuoneet monia odottamattomia muutoksia elämään. On selvää, että työskentelytavat muuttuvat, ja nopeasti muutoksiin sopeutuvat työntekijät ovat työnantajilleen arvokkaita. Sopeutumiskyky ei tarkoita pelkästään työtehtävien muuttumista, vaan uusien taitojen jatkuvaa oppimista ja vanhojen päivittämistä työmarkkinoita vastaaviksi.

Luovuus ja kekseliäisyys

Koronapandemian aikana on huomattu luovuuden ja innovatiivisuuden merkitys. Yritykset, jotka ovat alkaneet tarjota palvelujaan eri tavoin verkossa tai tehneet nopeita muutoksia tuotantoonsa, ovat olleet esimerkkinä monille. Luovuus on keskeistä koronaviruksen jälkeisessä maailmassa.

Datalukutaito

Yritykset, joilla on käsitys vallitsevista liiketoiminnan suuntauksista, reagoivat paremmin odottamattomiin tilanteisiin. Tätä varten yritykset tarvitsevat kuitenkin ammattilaisia, joilla on datalukutaitoa ja jotka osaavat tulkita tietoja ja ehdottaa niiden perusteella ratkaisuja. Siksi ihmiset, joilla on dataosaamista, ovat työnantajille arvokkaampia kuin koskaan aikaisemmin.

Kriittinen ajattelu

Kun Internet tulvii valeuutisia ja harhaanjohtavaa tietoa, yritysten on luotettava kriittiseen ajatteluun voidakseen tehdä päätöksensä tiedon pohjalta. Medialukutaidolle ja kyvylle arvioida puolueettomasti eri lähteistä saatua tietoa on tarvetta.

Lue artikkelista, miten kuusi eurooppalaista yritystä hyödynsi joitakin edellä mainittuja taitoja selviytyäkseen kriisistä ja päästäkseen eteenpäin.
 

 

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Keinoja yritysten sopeutumiseen kriisitilanteessa ja covid-19 -pandemian jälkeiseen aikaan valmistautumiseen
 

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Etsi EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
Liiketoiminta / YrittäjyysUlkopuoliset sidosryhmätVinkkejäTyömarkkinauutiset/liikkuvuusuutisetRekrytointitrenditNuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Asuminen ja työskentely
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.