Preskoči na glavno vsebino
EURES
Novice2. avgust 2019Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Sedem znakov, ki kažejo, da ste morda po srcu podjetnik

Podjetniki so lahko različnih velikosti, starosti, spola ali narodnosti, vendar imajo najuspešnejši med njimi določene skupne značilnosti. V tem članku preučujemo te značilnosti, da bi vam pomagali ugotoviti, ali ste po srcu podjetnik.

7 signs that you could be an entrepreneur at heart
EURES

Imate vizijo

Lahko si je ob pogledu na Steva Jobsa ali Billa Gatesa misliti, da je podjetnikov glavni namen služiti milijone in postati največja blagovna znamka na svetu. To so sicer hvalevredne ambicije, vendar se mora uspešno poslovanje začeti z zamislijo. Podjetniki znajo prepoznati vrzeli na trgu za nov izdelek, poiskati še neizpolnjeno povpraševanje ali razviti novo rešitev za star problem.

Znate se osredotočati na prihodnost

Sedanjost je sicer pomembna, vendar uspešni podjetniki z enim očesom ves čas pogledujejo tudi v prihodnost. Predvidevajo prihajajoče izzive, priložnosti in trende ter tako zagotovijo, da ostajajo v ospredju svoje panoge in se hitro odzovejo na spremenjene potrebe kupcev in potrošnikov.

Znate (premišljeno) tvegati

Razlika med uspešnim in neuspešnim podjetnikom je lahko v eni besedi: premišljeno. Podjetniki tvegajo po skrbnem premisleku ali načrtovanju, ne na podlagi čustev. Ustanovitev in rast podjetja zahtevata določeno mero tveganja, vendar je pomembno razlikovati med tovrstnim tveganjem in nepremišljenostjo. Uspešen podjetnik ve, kdaj lahko tvega, pa tudi, kdaj se mora tveganju izogniti.

Ste prožni

Za uspeh v poslovnem svetu je ključnega pomena zmožnost prilagajanja spremembam. Tako kot ljudje so tudi trgi nepredvidljivi, in če se podjetnik zna prilagoditi nepričakovanim razmeram (in se ne bori proti njim), mu bo to pomagalo pri doseganju uspeha.

Ste empatični

Kadar ljudje pomislijo na uspešnega podjetnika, si včasih predstavljajo neusmiljenega človeka, ki svoje cilje postavlja pred občutke drugih. V resničnosti je redko tako. Pomembno je, da zaposleni, kupci in delničarji začutijo, da je njihovo mnenje pomembno in da šteje. Najuspešnejši lastniki podjetij so tisti, ki prisluhnejo mnenjem in občutkom vseh, ki sodelujejo pri poslovanju, in jim jasno sporočijo, na kakšen način se trudijo za uresničevanje skupne vizije.

Ste samomotivirani

Če ste sam svoj šef, pomeni, da morate motivirati sami sebe in se ne zanašate na druge, da bi to storili namesto vas. Podjetniki nimajo nadrejenega, ki bi preverjal njihov napredek, skrbel za upoštevanje rokov ali jih ošteval, ker so bili zjutraj pozni. Sami morajo poskrbeti, da vse poteka nemoteno in je delo pravočasno opravljeno.

Ključna za ohranjanje motiviranosti je strast. Če obožujete svojo zamisel, boste še bolj odločeni, da jo boste uspešno izpeljali.

Znate prenesti neuspeh

Neuspeh je neizogiben del ustanavljanja podjetja in razvoja v podjetnika. Kdor zna neuspeh premagati in pridobljene izkušnje uporabiti za prihodnje delo, bo dolgoročno uspešen. Namesto da bi na neuspeh gledali kot na nekaj slabega, za podjetnike pomeni priložnost za izboljšave.

Opisali smo vam torej sedem znakov, ki kažejo, da ste morda po srcu podjetnik. Upamo, da vam bo to pomagalo prepoznati podjetnika v vas!

V partnerstvu z evropskim portalom za zaposlitveno mobilnost EURES.

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poišči Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
Poslovanje/podjetništvoNamigi in nasvetiMladina
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.