Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel2 augustus 2019Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

7 kenmerken van een ondernemer pur sang

Ondernemers heb je in alle soorten en maten, en van elke leeftijd, elk geslacht en elke nationaliteit. Maar de succesvolste ondernemers hebben bepaalde kenmerken gemeen. In dit artikel zoomen we in op deze kenmerken en helpen we je vast te stellen of jij een ondernemer pur sang bent.

7 signs that you could be an entrepreneur at heart
EURES

Je hebt een visie

Je kunt natuurlijk naar mensen als Steve Jobs of Bill Gates kijken en denken dat het er bij ondernemen om gaat miljoenen te verdienen en het grootste merk ter wereld te worden. Hoewel dat een mooie ambitie is, begint iedere succesvolle onderneming met een idee. Ondernemers kunnen goed een gat in de markt voor een nieuw product herkennen, een onbeantwoorde vraag in de markt spotten of een nieuwe oplossing voor een bestaand probleem ontwikkelen.

Je bent toekomstgericht

Het heden is uiteraard belangrijk, maar succesvolle ondernemers kijken ook altijd met één oog naar de toekomst. Ze anticiperen op uitdagingen, kansen en trends die eraan komen, zodat ze voorop blijven lopen in hun branche en snel kunnen reageren op veranderende behoeften van klanten en consumenten.

Je kunt (berekende) risico's nemen

Eén woord kan het verschil maken tussen een succesvolle en een niet-succesvolle ondernemer: berekend. Ondernemers nemen een risico op basis van zorgvuldig denkwerk of een uitgekiende planning, niet op basis van emotie. Bij het oprichten en het laten groeien van een bedrijf moet je risico's nemen, maar het is belangrijk dit niet te verwarren met roekeloosheid. Een succesvolle ondernemer weet wanneer hij risico's moet nemen, maar ook wanneer hij die moet vermijden.

Je bent flexibel

Het vermogen je aan te passen aan verandering is essentieel voor succes in de zakenwereld. Markten en mensen zijn onvoorspelbaar, en als een ondernemer zich kan aanpassen aan onverwachte situaties (in plaats van ertegen te vechten), zal dat hem helpen te slagen.

Je bent empathisch

Als mensen denken aan een succesvolle ondernemer, stellen ze zich soms een meedogenloze figuur voor die zijn eigen doelen boven de gevoelens van anderen stelt. In werkelijkheid klopt dat beeld zelden. Het is belangrijk dat werknemers, klanten en aandeelhouders het gevoel hebben dat hun stem ertoe doet en dat ze worden gehoord. De succesvolste bedrijfseigenaren zijn zij die rekening houden met de meningen en gevoelens van iedereen die bij het bedrijf betrokken is, en die duidelijk vertellen hoe ze naar een gemeenschappelijke visie toewerken.

Je bent gemotiveerd

Als je je eigen baas bent, moet je jezelf kunnen motiveren en mag je er niet op rekenen dat anderen dat voor je doen. Ondernemers hebben geen manager die hun vorderingen toetst, ervoor zorgt dat zij zich aan hun deadlines houden of hen de les leest als ze 's ochtends te laat zijn. Het is hun eigen verantwoordelijkheid alles goed te laten verlopen en werk op tijd te leveren.

Wat je nodig hebt om gemotiveerd te blijven, is passie. Als je enthousiast bent over je idee, zul je nog vastbeslotener zijn om het te laten slagen.

Je accepteert mislukkingen en leert ervan

Wie een bedrijf start of ondernemer wordt, krijgt onvermijdelijk te maken met mislukkingen. De ondernemers die deze te boven komen en die de lessen die ze hebben geleerd, kunnen toepassen op toekomstige ervaringen, zijn degenen die op de lange termijn zullen slagen. Ondernemers beschouwen mislukken niet als iets negatiefs, maar als een kans om te verbeteren.

Dat waren ze dan: 7 kenmerken van een ondernemer pur sang. We hopen dat dit je helpt de ondernemer in jezelf te ontdekken!

In samenwerking met EURES, het Europees portaal voor beroepsmobiliteit.

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop'pin@EURES

Zoek een EURES-medewerker

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
Bedrijf/OndernemerschapHints en tipsJeugd
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.