Glavni sadržaj
EURES
Novinski članak2. kolovoza 2019.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Sedam znakova da ste možda rođeni poduzetnik

Poduzetnici se mogu razlikovati s obzirom na veličinu, dob, spol ili nacionalnost, ali najuspješniji među njima imaju neke zajedničke osobine. U ovom članku istražujemo koje su to osobine te vam pomažemo otkriti jeste li rođeni poduzetnik.

7 signs that you could be an entrepreneur at heart
EURES

Imate viziju

Ljudima je dovoljno pogledati Stevea Jobsa ili Billa Gatesa da bi pomislili kako je smisao poduzetništva samo zaraditi milijune i postati najveći brend na svijetu. Iako je to vrijedna ambicija, uspješno poslovanje mora započeti s idejom. Poduzetnici vješto prepoznaju prostor za nove proizvode na tržištu, uočavaju nezadovoljenu potražnju ili pronalaze nova rješenja za stare probleme.

Možete se usmjeriti na budućnost

Iako je sadašnjost važna, uspješni poduzetnici uvijek će razmišljati i o budućnosti. Oni predviđaju predstojeće izazove, prilike i trendove kako bi ostali predvodnici u sektoru te mogli brzo odgovoriti na nove potrebe klijenata i potrošača.

Ne bojite se preuzimati (promišljene) rizike

Jedna riječ može činiti razliku između uspješnog i neuspješnog poduzetnika: promišljen. Poduzetnici riskiraju na temelju pomnog promišljanja i planiranja, a ne osjećaja. Pokretanje i razvoj poslovanja zahtijeva određenu mjeru preuzimanja rizika, ali to je potrebno razlikovati od nepromišljenosti. Uspješan poduzetnik zna kada treba preuzeti rizik, ali i kada ga treba izbjegavati.

Prilagodljivi ste

Za uspjeh u poslovnom svijetu presudna je sposobnost prilagođavanja promjenama. Tržišta su nepredvidljiva, kao i ljudi, a ako se poduzetnik može prilagoditi neočekivanim situacijama (umjesto da im se odupire), to mu može samo pomoći u postizanju uspjeha.

Pokazujete empatiju

Ljudi ponekad zamišljaju uspješnog poduzetnika kao nemilosrdnu osobu koja svoje ciljeve pretpostavlja osjećajima drugih ljudi. U stvarnosti je to rijetko tako. Važno je zaposlenicima, klijentima i dionicima dati do znanja da su njihova mišljenja važna i da ih se sluša. Najuspješniji vlasnici poduzeća uzimaju u obzir mišljenja i osjećaje svih koji su uključeni u poslovanje i jasno s njima komuniciraju o tome kako se ostvaruje zajednička vizija.

Sami se motivirate

Biti sam svoj šef znači da se osoba može sama motivirati, a ne da se za to oslanja na druge. Poduzetnici nemaju rukovoditelje koji bi pratili njihov napredak, pazili da poštuju rokove ili ih opominjali kada kasne na posao. Njihova je odgovornost da se pobrinu za to da se posao odvija bez poteškoća i obavlja na vrijeme.

Za motivaciju je ključna strast. Ako vam se sviđa vaša ideja, bit ćete još ustrajniji u tome da se ostvari.

Prihvaćate neuspjeh

Neuspjeh je neizbježan dio pokretanja poslovanja i postajanja poduzetnikom. Dugoročno će uspjeti oni koji ga mogu prevladati i primijeniti naučene lekcije na buduća iskustva. Poduzetnici ne gledaju na neuspjeh kao nešto negativno, već u njemu vide priliku za poboljšanje.

Upravo ste saznali kojih to sedam znakova pokazuje da ste možda rođeni poduzetnik. Nadamo se da će vam to pomoći da otkrijete poduzetnika u sebi!

U suradnji s EURES-om, europskim portalom za mobilnost pri zapošljavanju.

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite osoblje EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Posao /PoduzetništvoSavjetiMladost
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.