Direct naar de inhoud
EURES
Nieuwsartikel26 juli 2019Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Zes tips voor een buitenlandse studie in Europa

Er zijn mogelijkheden te over voor een buitenlandse studie in Europa. In het buitenland studeren kan intimiderend zijn, maar ook ontzettend leerzaam. Hierna volgen enkele tips om maximaal voordeel te halen uit je buitenlandse studie-ervaring.

6 tips for studying abroad in Europe
Shutterstock

Regel vooraf alles voor de studie van je keuze

Oriënteer je, zo mogelijk, op de bijzonderheden van je studie en het halen van studiepunten voordat je naar de universiteit of hogeschool van je keuze vertrekt. Als je aan een uitwisseling deelneemt, kunnen de administratieve procedures anders zijn dan in het thuisland. Het kan dus enige tijd duren voordat je de gang van zaken begrijpt. Als je alles vooruit plant, kun je onnodige stress voorkomen tijdens die eerste dagen van je studie in het buitenland waarin sowieso veel op je af komt.

Stel vragen

Een goede manier om jezelf op je studie in het buitenland voor te bereiden is personen die hetzelfde programma hebben gevolgd, vragen naar hun ervaringen. Zij kunnen je waardevolle tips geven over de beschikbare cursussen of modules en praktische informatie over accommodaties of suggesties voor bezienswaardigheden. Je kunt je misschien ook in verbinding stellen met medestudenten via de sociale media en chatgroepen, zodat je inzichten met elkaar kunt delen.

Ontmoet de plaatselijke bevolking

De beste manier om je taalvaardigheid te verbeteren is praten met native speakers. Je kunt nieuwe mensen leren kennen door lid te worden van groepen en gemeenschappen of door deel te nemen aan een taaluitwisseling in een café. Wanneer je de plaatselijke bevolking leert kennen, kun je met een beetje geluk culturele festiviteiten en plaatselijke evenementen meebeleven en blijvende contacten opbouwen in de plaats van je studie.

Dompel jezelf onder

Laat los wat vertrouwd aanvoelt en probeer jezelf onder te dompelen in de cultuur van het land waar je studeert. Ontdek de plaatselijke keuken en verdiep je in de geschiedenis en cultuur van de plek. Het zal je buitenlandse studie-ervaring rijker maken en een waardevolle context bieden voor de taal die je leert. Maak optimaal gebruik van je vrije tijd door nabijgelegen steden, bezienswaardigheden, historische plaatsen, natuurgebieden, musea en andere culturele centra, zoals theaters, concertzalen en kunstgalerijen, te bezoeken.

Probeer iets nieuws

Als je de taal van het land waar je studeert nog niet spreekt, is het misschien een idee om je in te schrijven voor een beginnerscursus. Je kunt ook een nieuwe sport of hobby oppikken tijdens je verblijf in het buitenland. Mogelijk worden er zelfs activiteiten aangeboden die je thuis niet kunt volgen. Waarom gewoon niet iets uitproberen?

Vergeet niet te studeren!

Je wilt je tijd in het buitenland natuurlijk optimaal gebruiken, maar ook niet onbelangrijk is je cursussen met succes afronden. Ga dus verstandig om met je tijd en besteed elke dag een deel hiervan aan je studie. Als je de taal studeert: laat je inspireren door je omgeving en benut alle kansen om te oefenen. Waarom niet elke dag wat tijd vrijhouden om je op een bepaalde vaardigheid te concentreren?

Wij hopen dat dit advies ertoe kan bijdragen dat je studie in het buitenland een fantastische ervaring wordt! Lees onze artikelen over dit onderwerp waarin wordt uitgelegd waarom je de stap naar het buitenland moet wagen en hoe in het buitenland wonen je zelfbewustzijn kan vergroten.

In samenwerking met EURES, het Europees portaal voor beroepsmobiliteit.

 

Verwante links:

Vijf redenen om de stap naar het buitenland te wagen

Kan in het buitenland wonen iemands bewustzijn van zichzelf een oppepper geven?

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop'pin@EURES

Zoek een EURES-medewerker

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
Hints en tipsJeugd
Gerelateerde sectie(s)
Leven & werken
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.