Направо към основното съдържание
Лого
EURES (EURopean Employment Services)
Новинарска статия1 Hоември 2019 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

6 съвета за извличане на максимална полза от курс за обучение, стаж или практика

Временните работни места, които предлагат обучение на работното място, стават все по-популярен начин за навлизане в света на труда. Успешният стаж, практическото обучение или практиката могат да допринесат много за намиране на желаната работа. Предлагаме ви няколко полезни съвета, които ще гарантират, че ще можете да извлечете максимална полза от участието си в такива инициативи.

6 tips for getting the most out of a training course, internship or apprenticeship
Shutterstock

Не се страхувайте да допускате грешки

Вашата задача като стажант е да се обучавате. Колегите знаят, че нямате непременно същия опит като тях и от вас не се очаква да правите всичко идеално още от самото начало. Не се страхувайте да поемате риск извън зоната, в която се чувствате комфортно — за вас ще бъде много по-полезно да поемате инициативи, да се сблъсквате със затруднения и да извличате поуки от грешките, отколкото да ги избягвате от страх да не объркате нещата.

Приспособяване към работната среда в организацията

Наблюдавайте как се държат колегите ви и пригодете поведението си спрямо това. Как са облечени? Как общуват помежду си? Какви теми обсъждат на работното място и какви избягват? Не забравяйте, че много колеги са работили значително по-дълго време от вас или може би работят на договор, различен от вашия, затова въпреки че е възможно началникът ви да си тръгва рано всеки ден, може би не е приемливо и вие да правите същото!

Възползвайте се от възможностите за обучение и квалификация

Ако ви предлагат възможности за обучение и квалификация, използвайте ги! Много дружества покриват разходите за обучение на своите служители, за да им се даде възможност да подобрят уменията и знанията си в области, свързани с изпълняваната от тях длъжност. Това не само би ви помогнало да вършите по-добре работата си, но също така ще бъде предимство за автобиографията ви и ще ви бъде от полза при изграждането на умения с оглед на бъдещето ви професионално развитие.

Предложете да поемете повече задачи

Ако се чувствате в състояние да поемете още работа, попитайте колегите дали не можете да им помогнете с нещо. Стажантите, които са склонни да изпълняват малки рутинни задачи, както и по-големи и по-интересни задания, са най-ценени и е най-вероятно да им бъде предложена постоянна длъжност. Ако ви кажат, че няма текуща работа, не го използвайте като повод за мързелуване — опитайте се да намерите начин да бъдете от полза като цяло. Имате ли идеи, които смятате, че биха подобрили работата на дружеството? Можете да изработите модел, който да помогне за рационализиране на конкретен процес, или брошура с полезна информация за нови служители? Като показвате мотивация и креативност, както и че участвате реално в постиженията на дружеството, ще увеличите доверието на колегите във вас и във възможностите ви.

Не става въпрос за лични отношения

Новопостъпилите служители често се питат: „Какво мислят новите ми колеги за мен?“, „Правилно ли свърших тази работа?“ или „Какво искаше да каже ____ с този имейл?“. Не забравяйте, че всеки изпълнява конкретна работа и само защото може да има противоречие по отношение на сроковете, приоритетите и решенията, те не са (в по-голямата си част) лични и не отразяват нечие лично мнение за вас.

Не е задължително да е завинаги

В хода на вашия стаж, практическо обучение или практика може да установите, че областта или дружеството, в което работите, не е за вас. Това не означава, че сте изгубили времето си, тъй като е еднакво важно да разберете какво е най-добро за вас и какво не ви подхожда. Вие ще сте усвоили редица многофункционални умения и опит, които вероятно ще ви помогнат да намерите по-подходяща работа в бъдеще.

Надяваме се, че тези съвети ще ви помогнат да достигнете пълния си професионален потенциал!

В партньорство с европейския портал за професионална мобилност EURES.

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Намерете служители на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Бизнес /ПредприемачествоПрепоръки и съветиМладост
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.