Gå til hovedindholdet
EURES
Nyhedsartikel12. juli 2019Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion

6 trin mod en professionel karriere i udlandet: Del 2

Den andel del af vores serie i tre dele ser nærmere på, hvad du skal være opmærksom på, når du søger job i udlandet, og giver vejledning om forberedelsen til en jobsamtale.

6 steps to starting a professional career abroad: Part 2
EURES

Trin #3: Ansøgning om et job i udlandet

Når du har truffet beslutningen om at arbejde i udlandet, er tiden inde til at finde ledige stillinger, du kan søge!

Hvordan og hvor søger jeg?

 • Opret en søgning: Eures’ søgemaskine ”Find et job” gør det muligt for dig at søge ledige stillinger via søgeord og fastsatte kriterier. Du kan derefter sammenholde din profil med resultaterne og se, hvor godt du matcher det, arbejdsgiveren er på udkig efter.
 • Målret jobansøgningen: Når du har fundet et job, du synes om, kan du ansøge direkte gennem Euresportalen. Andre websteder, jobportaler og aviser har også systemer til onlinejobansøgninger og indeholder oplysninger om, hvordan man ansøger, og hvem man skal kontakte.
 • Opret dit CV på Eures: Efter registrering på Eures’ websted kan du oprette dit eget CV online eller lægge et eksisterende CV op på Euresplatformen. Dit CV vil så være tilgængeligt for potentielle arbejdsgivere og Euresmedarbejdere, som hjælper arbejdsgivere med at finde jobkandidater.
 • Søg uopfordret: Der er måske en bestemt virksomhed, som du gerne vil arbejde for. Uopfordrede ansøgninger kan undertiden åbne døre, som du end ikke vidste eksisterede (arbejdsgivere offentliggør ikke alle ledige stillinger). Det anbefales generelt at sende et målrettet CV og et ansøgningsbrev.

Hvordan skriver jeg et CV?

 • Brug Europass: Det er en god idé at bruge Europass CV-formatet, da det gør det muligt let at sammenligne dine kvalifikationer og erfaringer på tværs af landene. Formatet findes i alle lande i Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS) og kan benyttes af både faglærte og akademikere.
 • Skræddersy dit CV: Det er af afgørende betydning, at du tilpasser dit CV til den stilling, du søger. Fremhæv bestemte erfaringer og færdigheder, som opfylder arbejdsgiverens behov, så du kan give et klart billede af, hvorfor du er den rette person til jobbet.
 • Hold det enkelt: De ansættelsesansvarlige har ikke en masse tid til at gennemgå dit CV. Ved at begrænse det til to sider, bruge kort sætninger og kun medtage relevante oplysninger kan du klart og koncist formidle, hvad du kan tilbyde.
 • Tjek CV'et: Genlæs altid det, du har medtaget i dit CV, for at sikre, at der ikke er nogen fejl. Brug en ordbog, hvis du skriver på et andet sprog, eller bed om hjælp.
 • Referencer: Det er almindelig praksis i mange lande at lade referencer indgå i dit CV (dvs. navn og kontaktoplysninger på en person, som kan bekræfte de oplysninger, du har medtaget i dit CV). Hvis du medtager sådanne referencer, skal du sørge for først at bede om tilladelse.

 Hvordan skriver jeg ansøgningen?

 • Præsentér dig selv: En ansøgning består normalt af et CV og et ansøgningsbrev (medmindre der udleveres en særlig ansøgningsformular). Ansøgningsbrevet giver dig mulighed for at præsentere dig selv og vise din interesse for stillingen.
 • Hold det kort: Ligesom CV’et bør ansøgningsbrevet begrænses til maksimalt én side og have fokus på væsentlige oplysninger.
 • Planlæg indholdet: Din tekst bør bestå af ca. fire afsnit, der hver fokuserer på et forskelligt centralt tema. En god tilgang kan være følgende:
  1. Udtryk din interesse for jobbet, og forklar, hvor du fandt det.
  2. Forklar, hvorfor du er interesseret, og hvordan du opfylder kriterierne.
  3. Fremhæv et par faglige eller personlige egenskaber, som er positive for din ansøgning.
  4. Forklar, at du er interesseret i at komme til samtale og kan kontaktes for yderligere oplysninger eller dokumentation.

Hvilket sprog bør jeg bruge?

 • Skriv på arbejdsgiverens nationalsprog eller på det sprog, der bruges i jobannoncen: Medmindre andet er angivet i jobannoncen, er dette altid den bedste fremgangsmåde. Engelsk er ofte det kommunikationssprog, der accepteres ved rekruttering over landegrænserne.
 • Forklar dine kvalifikationer: Hvis du faktisk skriver på et andet sprog, skal du sørge for at forklare dine resultater på en måde, som læseren vil forstå (om muligt ved hjælp af tilsvarende eksempler fra arbejdsgiverens land).

Del #4: Samtaleprocessen

Hvis din jobansøgning udvælges, bliver du formentlig indkaldt til samtale. Der er meget at tænke på, når man skal forberede sig til en jobsamtale, og vi har derfor opdelt det i hovedpunkter.

Hvordan forbereder jeg mig til en jobsamtale?

 • Gør dit hjemmearbejde: Det er en god måde at tilkendegive din interesse på, hvis du viser, at du har kendskab til virksomheden og kan besvare eller stille spørgsmål om den. Sørg ligeledes for, at du har sat dig grundigt ind i stillingen, og at dine færdigheder og erfaringer matcher de færdigheder, jobbet kræver.
 • Del dine sprogfærdigheder: Intervieweren vil formentlig gerne evaluere, hvor godt du kan kommunikere på værtslandets sprog. Brug dit ordforråd, så godt du kan, og hvis du kæmper med det, skal du vise, at du er parat til at forbedre dine færdigheder (dvs. deltage i et sprogkursus).
 • Forbered nogle eksempler: Uanset hvilke spørgsmål intervieweren stiller, vil du sandsynligvis skulle henvise til tidligere situationer, hvor du har vist en bestemt færdighed, f.eks. evnen til at håndtere udfordringer eller tage initiativ. Hvis du forbereder disse eksempler på forhånd, vil det være lettere for dig at nævne dem under en samtale.
 • Bevar modet: Uanset hvor meget du forbereder dig til samtalen, vil du formentlig blive stillet mindst ét spidsfindigt eller uventet spørgsmål. Forsøg at holde hovedet koldt, tag dig tid til at tænke og – frem for alt – vær ærlig. Hvis du ikke ved, hvad du skal svare, så sig det og forklar samtidig, hvordan du ville forsøge at finde frem til svaret eller løsningen.
 • Vis, at du er en holdspiller: Teamwork er kernen i enhver virksomhed og har stor værdi for arbejdsgivere, så sørg for at sætte fokus på, hvordan du har bidraget til resultaterne i tidligere team.
 • Gør dig overvejelser om lønnen: Det er en god idé at få oplysninger om det gennemsnitlige lønniveau for lignende beskæftigelse i det land, du ønsker at flytte til, så du ved, hvad du kan forvente. Det samme gælder kontraktvilkår og arbejdslovgivning. Sektionen Leve- og arbejdsvilkår på Euresportalen kan være en hjælp i denne forbindelse – sammen med Euresmedarbejdere.

Hvilke dokumenter bør jeg medbringe til samtalen?

 • CV: Medbring om muligt eksemplarer på arbejdsgiverens sprog og eksemplarer på engelsk.
 • Eksamensbeviser: Dette omfatter beviser for eksaminer, sprogkurser og alle andre relevante kvalifikationer.
 • Oversættelse af eksamensbeviser: I forbindelse med nogle job, f.eks. i den offentlige sektor, kan der være krav om en bekræftet oversættelse af dine kvalifikationsbeviser. En sådan kan normalt rekvireres hos din uddannelsesinstitution eller den relevante branche.
 • Identitetspapirer: Medbring dit pas eller identitetskort og om muligt din fødselsattest.
 • Sygeforsikring: Det kan være nyttigt at have det europæiske sygesikringsbevis (eller et andet sygesikringsdokument, hvis du ikke er EU-borger), så du kan dække eventuelle uventede sundhedsudgifter.
 • Pasbilleder: Det er en god idé at medbringe et eller to pasbilleder, da de hjælper med identifikation.
 • Anbefalinger: Selv om anbefalinger fra tidligere arbejdsgivere eller din uddannelsesinstitution ikke altid kræves, kan de hjælpe dig til at skille dig ud fra mængden.

Du kan få mere at vide om trin 3 og 4 på Euresportalen, og hvis du ønsker at starte i begyndelsen, finder du del 1 (herunder trin 1 og 2) her. Hold øje med den sidste del af denne serie, som vil blive offentliggjort i de kommende uger. De behandlede emner vil være flytning til udlandet og ankomst til et nyt land.

 

Relevante links:

 ”Find et job”

registrering på Eures’ websted

Europass CV-formatet

Leve- og arbejdsvilkår

Euresportalen

 

Læs mere:

Europæiske jobdage

Drop'pin@EURES

Find en Euresmedarbejder

Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene

Eures' jobdatabase

Eures' tjenester for arbejdsgivere

Eures' kalender over events

Kommende onlineevents

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Emner
Råd og tipsJobdage/begivenhederUngdom
Relaterede sektion(er)
Hjælp og supportLeve- og arbejdsvilkår
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artikler har til formål at give brugere af EURES-portalen information om aktuelle emner og tendenser og stimulere diskussion og debat. Deres indhold afspejler ikke nødvendigvis holdningen fra European Labor Authority (ELA) eller Europa-Kommissionen. Desuden støtter EURES og ELA ikke tredjepartswebsteder nævnt ovenfor.