Ugrás a fő tartalomra
EURES
Sajtócikk2018. február 28.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

6 tipp ahhoz, hogy növelje hatékonyságát a Microsoft Word alkalmazásban

AMicrosoft Officea világ egyik legnépszerűbb szoftvercsomagja, körülbelül 1,2 milliárd felhasználóval. A csomag részét képezi a Microsoft Office, és jó eséllyel munkája vagy magánélete során Ön is több alkalommal találkozott már a Word alkalmazással.

6 Microsoft Word tips to boost your efficiency

A Word egy sokoldalú program több száz intelligens funkcióval és hasznos gyorsbillentyűvel. Ebben a cikkben néhány kedvencünket emeljük ki, amivel remélhetőleg segítséget nyújthatunk a Word használatának hatékonyabbá és eredményesebbé tételéhez.

Megjegyezzük, hogy a cikk megírásához a Word 2016 szoftvert használtuk, tehát ha Önnek egy korábbi verziója van, abban néhány említett funkció esetleg nem elérhető.

Formázás törlése

A „Formázás törlése” parancs szerény véleményünk szerint egyike a legjobb változtatásoknak a Word-ben a népszerűtlen Office Segéd, Gem Géza (Clippy) eltávolítása óta. Ahogy a neve is mutatja, ezzel a funkcióval gyorsan és könnyen törölhető a kijelölt szöveg összes formázása, visszaállítva így az alapbeállításokat.

Miért annyira hasznos ez? Nos, ha Ön valaha másolt és illesztett már be a Wordbe egy adott szöveget valahonnan (például az internetről), akkor talán észrevette, hogy nem csupán a szavakat másolja át: velük együtt az összes formázást is. A betűméret, a betűtípus, a betűszín és a sorközök megváltoztatása időigényes folyamat – és néha olyan beállításokba is ütközhet végül az ember, amelyeket nem tud megváltoztatni, bármivel is próbálkozik. A „Formázás törlése” egyetlen kattintással (Kezdőlap > Betűtípus > „Formázás törlése” ikon a jobb felső sarokban) levesz minden problémát a felhasználó válláról.

Formátummásoló

A formázásnál maradva a „Formátummásoló” segítségével az egyik részben kiválasztott formátumot átmásolhatja a másikra. Gyorsan és könnyen használható; csupán ki kell jelölni az átmásolni kívánt formátumot, majd rákattintani a „Formátummásoló” ikonra (Kezdőlap > Vágólap > Formátummásoló) és ezután rákattintani arra a szövegre, amire alkalmazni kívánja. Az opcióra egyszer kattintva a formázást egy alkalommal másolhatja át, majd a funkció inaktívvá válik. Az ikonra duplán kattintva a funkció bekapcsolva marad és több alkalommal átmásolható a formázás.

Stílusok

A „Stílusok” funkció alapvetően a „Formátummásoló” eszköz továbbfejlesztett formája. Bár első pillantásra kissé ijesztőnek tűnhet, valójában arra szolgál, hogy a betűméretet, betűszínt, sorközöket, stb. előre beállítsuk a segítségével. Ez különösen hasznos lehet egy hosszabb dokumentum esetén, és segít elkerülni azt, hogy oldalakon keresztül visszafelé kelljen görgetnie a szövegben annak érdekében, hogy megtalálja a másolni kívánt formázást.

Miután létrehozta a kívánt stílusokat, azonnal alkalmazhatja őket a dokumentumban. A stílusok párbeszédpanel a Kezdőlap > Stílusok menüpontban található, a panel jobb oldalán három nyíllal – felfelé, lefelé mutató nyíl, illetve lefelé mutató nyíl egy vonalkával a nyíl felett. Az utóbbi, harmadik opcióra kattintva megformázhatja a saját stílusát.

Tartalomjegyzék

A tartalomjegyzék beillesztése egy meglehetősen egyszerű lépés, az opció első alkalommal való megtalálása viszont egyike a legbonyolultabbaknak. A tartalomjegyzék opció nem a „Beszúrás” fül alatt található, ahogyan azt esetleg gondolnánk, hanem a Hivatkozások > Tartalom alatt érhető el. Ha rákattintunk a „Tartalom” ikonra, megnyitunk egy legördülő menüt, ami tartalmazza a beépített tartalomjegyzékeket, amelyeket beilleszthet a dokumentumba.

Itt két választási lehetősége van: használhat egy beépített, automatikus tartalomjegyzéket, vagy létrehozhat egy egyedit. Amennyiben nem kívánja egyedivé tenni a tartalomjegyzéket, vagy nem elég magabiztos a stílusok használatában, akkor valószínűleg a legjobb megoldás egy beépített tartalomjegyzék kiválasztása. Kattintson a tartalomjegyzékre, hogy hozzáadja a dokumentumhoz, és kezdje el a munkát.

Ha már alkalmazott néhányat az alapértelmezett stílusok közül (általában „Címsor 1”, „Címsor 2”, „Címsor 3” elnevezésűek), akkor minden ilyen stílusban formázott címsor automatikusan megjelenik a tartalomjegyzékben. Ha még nem használta őket és a tartalom üres, akkor sem kell aggódnia – manuálisan kiválaszthatja azokat a címsorokat, amelyeket meg kíván itt jeleníteni. Először jelölje ki a kiválasztott címsort. Ezután válassza ki az „Új szöveg” opciót, majd végül válassza ki a megfelelő szintet. Amikor legközelebb frissíti a tartalomjegyzéket, a címsor is megjelenik benne.

A tartalomjegyzékek egyedi beállítása egy kicsit összetettebb, így e folyamat leírását meghagytuk a Microsoft szakértőinek, és azt tanácsoljuk, forduljon hozzájuk útmutatásért, amennyiben biztos akar lenni a használatában.

Legutóbb végrehajtott művelet megismétlése (F4)

Amikor egy olyan programban dolgozunk, mint a Word, néha megismétlünk bizonyos műveleteket. A jó hír az, hogy nem szükséges minden alkalommal újra manuálisan megismételnie a műveletet, az F4 billentyű lenyomásával ugyanis automatikusan megismételheti a legutóbb végrehajtott műveletet, ahányszor csak akarja. Mindez nem csupán a Wordben lehetséges; az F4 gyorsbillentyű a Microsoft PowerPointban és az Excelben is működik, és rengeteg időt lehet vele megtakarítani.

Egyszerű korrektúra

A „Változások követése” funkció már sok éve elérhető, de az újabb változat tartalmazza az „Egyszerű korrektúra” opciót (Korrektúra > Nyomon követés > „Egyszerű korrektúrával” a legördülő dobozban). Azért tetszik nekünk különösen ez a funkció, mert segítségével könnyebb átlátni a végrehajtott változásokat és a végleges verziót, anélkül, hogy végig kellene mennie az összes változás nyomon követésén (ami meglehetősen zavaros lehet, ha több felhasználó is szerkesztette a szöveget).

Ha látni szeretné, hogy pontosan milyen változás történt egy adott részben, egyszerűen rákattint a szöveg bal oldalán megjelenő piros vonalra, és így bekapcsolja teljes funkciót.

Ezzel végére is értünk, most már ismeri a 6 tippet ahhoz, hogy növelje hatékonyságát a Microsoft Wordben Természetesen sok további nagyszerű eszköz és gyorsbillentyű elérhető a Wordben, de mi ezt a néhányat találtuk különösen hasznosnak. Reméljük, Ön is így gondolja!

 

További információk:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES eseménynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
Az EURES legjobb gyakorlataEURES képzésBelső EURES hírek
Kapcsolódó szakasz(ok)
Súgó és támogatásÉlet és munka
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.