Glavni sadržaj
EURES
Novinski članak14. prosinca 2017.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Pet savjeta za učinkovit rad

Učinkovit rad donosi pregršt prednosti. Osim što ćete nenametljivo ostaviti snažan dojam na poslodavca i kolege, uspjet ćete odvojiti nešto vremena i za preuzimanje zadataka koji vas posebno zanimaju. Najbolje je od svega to što bi učinkovit rad trebao pomoći u smanjenju stresa i povećanju samopouzdanja u vlastite sposobnosti!

5 tips for working efficiently
EURES

U svom najnovijem članku razmatramo kako učinkovitije raditi i iznosimo nekoliko savjeta za dobar početak...

Planirajte unaprijed i odredite prioritete

Na radnim mjestima smo često preopterećeni. Mnogo buke, mnogo ljudi koji žele da za njih nešto uradite, mnogo posla do kraja radnog vremena. Planiranje vlastitog vremena zaista vam može pomoći da se usredotočite na najbitnije i date sve od sebe. Zašto ne biste započeli radni dan tako da provjerite što sve morate obaviti tog dana te da zatim osmislite najbolji način i redoslijed kojim ćete pristupiti rješavanju tih zadataka? Služenje popisima, alatima i tehnikama taj proces može uvelike olakšati, a osim što će vam planiranje omogućiti da učinkovito rasporedite prioritete, može smanjiti i stres koji nastaje kad nastojite obavljati više poslova istodobno.

Unesite sve u kalendar

Kalendar je vaš najbolji prijatelj kad je riječ o planiranju posla i učinkovitom radu. Zabilježite sve sastanke i važne rokove kako ništa ne biste propustili. Raspoređivanje vremena za sve zadatke koji su vam zadani omogućit će vam da odmah uočite kad ćete imati nešto slobodnog vremena kako biste pomogli drugima ili hoćete li i sami zatrebati nečiju pomoć.

Ako se služite sustavom e-pošte kao što je Microsoft Outlook, imate već ugrađen kalendar koji samo trebate ispuniti. Takvi programi imaju i pregršt drugih mogućnosti koje vam pomažu u učinkovitu radu, stoga se potrudite da ih istražite.

Pametno iskoristite aplikacije

Već je bilo riječi o aplikacijama s pomoću kojih vaš radni dan može postati učinkovitiji, no jedno je navesti ih, a posve je drugo zapravo se svakodnevno služiti njima. Izdvojite nešto vremena za uvođenje aplikacija u svoj poslovni život, a to bi malo početno ulaganje moglo imati velik utjecaj na vaš kasniji rad.

Budite posve u tijeku

Neovisno o tome gdje radite, vjerojatno dobivate zadatke od drugih osoba. Ako vas upute u sve što trebate znati, onda odlično. Međutim, ako vam ne daju sve potrebne informacije, ne ustručavajte se pitati. Ako se potrudite saznati što se od vas točno očekuje, smanjit ćete količinu vremena koju biste potrošili vrteći se u krug dok nastojite saznati sve potrebne pojedinosti. Osim što time poboljšavate svoju učinkovitost, poboljšavate i učinkovitost svojih kolega.

Odvojite vrijeme za samoanalizu

Samoanaliza i samoprocjena važan su dio poslovnog života. Odvajanje vremena za analizu vlastitog napretka na kraju svakog radnog dana, ili radnog tjedna ako je to prikladnije, omogućit će vam da utvrdite što je od obavljenog posla učinjeno dobro, što loše te što možete poboljšati u budućem radu. Očekivana posljedica tog postupka bit će veća produktivnost i učinkovitost, stoga se doista isplati uložiti vrijeme u njega.

Budite proaktivni

Iako je važno zatražiti pomoć kad vam je potrebna, bit će trenutaka kad će možda upravo vaša inicijativa biti pravi odgovor. Ako niste sigurni kako nešto učiniti, zašto ne biste utrošili nešto vremena i sami pokušali doći do zaključka? Internet je odličan izvor informacija, savjeta i smjernica, a često ćete otkriti da je i netko drugi imao iste poteškoće kao i vi te je pronašao rješenje koje i sami možete iskušati. Samostalno rješavanje takvog problema zaista može biti pravo zadovoljstvo, a time možete steći i dodatne vještine i znanje koji će vam ubuduće dobro doći.

Tražite dodatne savjete ili trikove koji će vam osigurati uspjeh na radnom mjestu? Pročitajte pet savjeta za novog naučnika ili pripravnika  te kako ostaviti dobar prvi dojam… u prva dva tjedna.

 

Korisne poveznice:

drugih mogućnosti koje vam pomažu u učinkovitu radu

aplikacijama s pomoću kojih vaš radni dan može postati učinkovitiji

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite EURES-ovasavjetnika

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

EURES na portalu Google+

Teme
SavjetiMladost
Povezani odjeljak(i)
Život i rad
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.