Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο14 Δεκεμβρίου 2017Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

5 συμβουλές για αποδοτική εργασία

Η αποδοτική εργασία έχει πολλαπλά οφέλη. Όχι μόνο θα εντυπωσιάσετε σιωπηλά τον προϊστάμενο και τους συναδέλφους σας, αλλά μπορεί και να εξοικονομήσετε λίγο χρόνο για να ασχοληθείτε με καθήκοντα που σας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα. Το καλύτερο είναι ότι η αποδοτική εργασία θα σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος και θα αυξήσει την εμπιστοσύνη που έχετε στις ικανότητές σας!

5 tips for working efficiently
EURES

Στο τελευταίο μας άρθρο εξετάζουμε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να εργάζεστε πιο αποδοτικά και δίνουμε ορισμένες συμβουλές για να ξεκινήσετε…

Προγραμματίστε και βάλτε προτεραιότητες

Οι εργασιακοί χώροι μπορεί να είναι χαοτικοί. Πολύς θόρυβος, πολλοί άνθρωποι που χρειάζονται τον χρόνο σας, πολλά πράγματα που πρέπει να κάνετε μέχρι το τέλος της ημέρας. Αν προγραμματίσετε πώς θα διαθέσετε τον χρόνο σας, θα μπορείτε να συγκεντρωθείτε περισσότερο και να εργαστείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μπορείτε να ξεκινήσετε την ημέρα σας καταγράφοντας τις εργασίες που πρέπει να ολοκληρώσετε και στη συνέχεια να αποφασίσετε με ποιον τρόπο –και με ποια σειρά– θα τις προσεγγίσετε. Χρησιμοποιώντας λίστες, εργαλεία ή άλλες τεχνικές, μπορείτε να απλοποιήσετε σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία αυτή, και ο προγραμματισμός όχι μόνο θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αποτελεσματικά τις προτεραιότητές σας, αλλά ταυτόχρονα θα μειώσει το άγχος που ενδεχομένως δημιουργείται όταν προσπαθείτε να διεκπεραιώστε πολλές δουλειές ταυτόχρονα.

Χρησιμοποιήστε ημερολόγιο

Το ημερολόγιο είναι ο καλύτερός σας φίλος για να προγραμματίσετε τον όγκο της δουλειάς σας αλλά και για να εργάζεστε αποδοτικά. Φροντίστε να σημειώνετε τις συναντήσεις και τις σημαντικές προθεσμίες, για να είστε σίγουροι ότι δεν θα ξεχάσετε ποτέ τίποτα. Δεσμεύοντας στο ημερολόγιό σας τον χρόνο που χρειάζεται να αφιερώσετε για τις εργασίες που σας έχουν ανατεθεί, θα μπορείτε να βλέπετε με μια γρήγορη ματιά πότε έχετε λίγο ελεύθερο χρόνο για να βοηθήσετε κάποιον άλλο και πότε μπορεί να χρειαστείτε κι εσείς λίγη βοήθεια.

Αν χρησιμοποιείτε ένα σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως το Microsoft Outlook, τότε έχετε στη διάθεσή σας ένα ενσωματωμένο ημερολόγιο που περιμένει απλά να το συμπληρώσετε. Τέτοιου είδους προγράμματα έχουν πολλές ακόμη δυνατότητες που σας βοηθούν να εργάζεστε αποδοτικά, επομένως φροντίστε να τις ανακαλύψετε.

Χρησιμοποιήστε έξυπνα τις εφαρμογές

Έχουμε ήδη μιλήσει για τις εφαρμογές που μπορούν να κάνουν πιο αποτελεσματική την ημέρα σας στην εργασία, όμως είναι άλλο πράγμα να τις εντοπίσετε και άλλο να τις χρησιμοποιείτε πραγματικά σε καθημερινή βάση. Αφιερώστε χρόνο για να εντάξετε τέτοιες εφαρμογές στην εργασιακή σας ζωή και αυτή η μικρή αρχική επένδυση μπορεί μελλοντικά να έχει σημαντικό αντίκτυπο.

Εξασφαλίστε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε

Όπου κι αν εργάζεστε, πιθανότατα εκτελείτε εργασίες που σας αναθέτουν άλλα άτομα. Εάν σας ενημερώνουν για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, έχει καλώς. Αν όμως όχι, μη διστάζετε να κάνετε ερωτήσεις. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καταλάβει τι περιμένουν από εσάς, ώστε να μειώσετε τον χρόνο που χάνετε στα πήγαινε-έλα, προσπαθώντας να διευκρινίσετε αυτές τις λεπτομέρειες. Με τον τρόπο αυτό, θα ενισχύσετε όχι μόνο τη δική σας αποδοτικότητα, αλλά και των συναδέλφων σας!

Αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε

Η αυτοκριτική και η αυτοαξιολόγηση είναι σημαντικό μέρος της εργασιακής ζωής. Αν αφιερώνετε λίγο χρόνο για να αναλογιστείτε την πρόοδό σας στο τέλος κάθε εργάσιμης ημέρας, ή εργάσιμης εβδομάδας αν αυτό σας ταιριάζει περισσότερο, θα μπορείτε να εντοπίζετε τι πήγε καλά, τι δεν πήγε καλά, και σε ποιους τομείς υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Η διαδικασία αυτή θα έχει ως φυσική συνέπεια να βελτιωθεί η παραγωγικότητα και η αποδοτικότητά σας, άρα αναμφίβολα αξίζει να επενδύσετε τον χρόνο σας σε αυτή.

Πάρτε πρωτοβουλίες

Παρότι είναι σημαντικό να ζητάτε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε, ορισμένες φορές η απάντηση βρίσκεται στη δική σας πρωτοβουλία. Αν δεν είστε σίγουροι πώς να κάνετε κάτι, γιατί να μην αφιερώσετε λίγα λεπτά για να το προσπαθήσετε; Το διαδίκτυο είναι μια εξαιρετική πηγή πληροφοριών, συμβουλών και καθοδήγησης, ενώ συχνά θα ανακαλύψετε ότι κάποιος άλλος έχει αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα με εσάς και βρήκε μια λύση που μπορείτε να δοκιμάσετε. Όταν λύνετε ένα τέτοιο πρόβλημα μόνοι σας, αισθάνεστε πραγματική ικανοποίηση, ενώ ταυτόχρονα αποκτάτε επιπλέον δεξιότητες και γνώσεις που θα φανούν χρήσιμες στο μέλλον.

Αναζητάτε περισσότερες συμβουλές ή θέλετε να μάθετε μυστικά που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε στον χώρο εργασίας σας; Διαβάστε τα άρθρα «5 συμβουλές για νέους ασκούμενους ή μαθητευόμενους» και «Πώς να κάνετε καλή πρώτη εντύπωση… μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες».

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

ακόμη δυνατότητες που σας βοηθούν να εργάζεστε αποδοτικά

εφαρμογές που μπορούν να κάνουν πιο αποτελεσματική την ημέρα σας στην εργασία

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες του EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Το EURES στο Google+

Λεπτομέρειες

Θέματα
 • Χρήσιμες συμβουλές
 • Νεολαία
Σχετικές ενότητες
Τομέας
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.