Gå direkt till innehållet
EURES
Nyhetsartikel5 december 2017Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Fem skäl att börja i ett nystartat företag

Efter att Håvard Stjernen (29) blivit klar med sin utbildning i Kina bestämde han sig för att tacka nej till ett jobb i Norge och istället börja i ett tyskt nystartat företag, där han nu är högste kundansvarig. Här förklarar han varför.

5 reasons for joining a startup
EURES

1. Ett spännande liv

I ett nystartat företag förändras saker och ting hela tiden. Det är alltid ett nytt projekt, en ny deadline, person, idé, koncept eller möte. Man behöver bara blinka för att missa något häftigt. Ingen annanstans i arbetslivet får man en liknande spänning. Inte i någon annan miljö lär man sig så mycket på så kort tid. Ett års erfarenhet i ett nystartat företag motsvarar två eller tre års erfarenhet i ett stort bolag med mer historia bakom sig. Så om du är ung och sugen på att bygga upp en karriär, får du en smakstart när du väljer att jobba för ett nystartat företag.

2. Meningsfullt jobb

Nystartade företag anlitar inte praktikanter till att sortera papper och koka kaffe. De anlitar praktikanter till att göra ett viktigt jobb för företaget. Det kanske står ”praktikplats” i ditt avtal, men du behandlas inte annorlunda än en heltidsanställd. Du får påverka inriktningen på verksamheten mycket mer i ett nystartat företag, och ofta finns det mer än tillräckligt med utrymme för att vara sig själv och känna sig bekväm i sin roll. Ett nystartat företag är en utmärkt plats att pröva på och ta reda på vad du har i dig och i vilken riktning du kan ta din karriär.

3. Det är ingen dans på rosor

Trivs du inte med stress? Får förväntningar dig att kallsvettas? Då ska du inte ge dig in i de nystartade företagens värld. Varför? För att det aldrig är en dans på rosor. Till och med några av de mest berömda nystartade företagen, som Uber och Airbnb, har fortfarande utmaningar som de behöver klara av. Ingenting uträttas bara för att ”det är så vi alltid har gjort hos oss”. Ett nystartat företag slåss för sin rätt att vara med i leken, och för att komma dit behöver man arbeta hårdare, längre och starkare. Det är snabbt och hektiskt, med hungriga människor som jagar efter framgång. Ibland kan det kännas som man måste slåss bara för att hålla huvudet över ytan, men både företag och personer som gör det lilla extra blir belönade. Att jobba i ett nystartat företag är en viktig erfarenhet för att veta hur man hanterar osäkerheten. På ett nystartat företag får du dagligen hantera osäkerhet och lära dig hur man effektivt navigerar på okända affärsvatten.

4. ”Allting” är möjligt

Nystartade företag har ofta en platt struktur och högt tempo. Det innebär att du kan införa och prova ut dina idéer och koncept snabbt och noggrant. Du får verkligen möjlighet att testa gränserna för vad en organisation kan uppnå på kort tid. Du stöter mycket sällan på byråkrati, så om du har en bra idé är avståndet från tanke till handling fascinerande kort. Nystartade företag är ofta villiga att gå lite längre när de prövar något, så för kreativa hjärnor är det en riktigt bra miljö.

5. Få snabb befordran

Om du arbetar i ett nystartat företag blir du uppmärksammad när du gör ett bra jobb. På grund av den nämnda strukturen och tempot går det bra för dem som gör det där lilla extra. Jag började jobba åt CupoNation för två år sedan, och har redan gått från kundansvarig till storkundsansvarig till högste kundansvarig. Självklart hade inte detta hänt utan en massa hårt arbete, men när ett företag håller på att expandera snabbt, så kommer det fram nya lediga poster oftare i ett nystartat än i ett etablerat.

 

Länkar:

CupoNation

Uber

AirBNB

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta en Eures-rådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på webben

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Eures på Google+

Teman
Företag /EntreprenörskapEURES bästa praxisRåd och tipsArbetsmarknadsnyheter/mobilitetsnyheterFramgångsberättelserUngdom
Relaterade avsnitt
Leva & arbeta
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.