Glavni sadržaj
EURES
Novinski članak5. prosinca 2017.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Pet razloga zašto se pridružiti novoosnovanom poduzeću

Nakon završenog obrazovanja u Kini voditelj odjela za klijente Håvard Stjernen (29) odlučio je odbiti ponudu za posao u Norveškoj te se umjesto toga pridružiti njemačkom novoosnovanom poduzeću. U nastavku objašnjava zašto je to učinio.

5 reasons for joining a startup
EURES

1. Ubrzani ritam života

Promjene su neprestano prisutne u novoosnovanom poduzeću. Uvijek postoji novi projekt, rok, osoba, zamisao, koncept ili sastanak. U sekundi biste mogli propustiti nešto uzbudljivo. Ništa vam u profesionalnom poslovnom životu neće priuštiti toliko uzbuđenja. Ni u jednom drugom okruženju nećete steći toliko znanja u tako kratkom vremenu. Jedna godina iskustva u novoosnovanom poduzeću jednaka je dvjema ili trima godinama iskustva u velikoj korporaciji s dužom poviješću. Stoga, ako ste mladi i željni napretka u karijeri, rad u novoosnovanom poduzeću bit će vam odlična odskočna daska.

2. Posao koji ispunjava

Novoosnovana poduzeća ne zapošljavaju pripravnike za razvrstavanje papira i kuhanje kave. Pripravnike zapošljavaju za obavljanje važnog posla za poduzeće. U vašem ugovoru može pisati „pripravništvo”, ali prema vama će se odnositi kao i prema svakom drugom stalnom zaposleniku. Imat ćete veći utjecaj na određivanje smjera poslovanja u novoosnovanom poduzeću i često ćete imati i više nego dovoljno prostora da slobodno iznesete svoje stavove i da se osjećate ugodno u svojoj ulozi. Novoosnovano poduzeće odlično je mjesto za iskušavanje vlastitih granica i određivanje smjera u kojemu želite da se razvija vaša karijera.

3. Ne ide sve tako glatko

Ne funkcionirate pod stresom? Znoje vam se dlanovi od iščekivanja rezultata? Onda se ne biste trebali okušavati u sektoru novoosnovanih poduzeća. Zašto? Zato što ništa ne ide glatko. Čak se i neka najpoznatija novoosnovana poduzeća, kao što su Uber i Airbnb, još uvijek susreću s izazovima koje moraju prebroditi. Ništa se ne obavlja samo zato što „ovdje oduvijek to tako rješavamo”. Novoosnovano poduzeće bori se za svoje mjesto pod suncem, a kako bi se to postiglo, potrebno je raditi više, duže i predanije. U užurbanom i napetom ozračju svi se žustro bore za uspjeh. Nekad vam se može činiti da se borite samo kako biste uopće opstali, ali i poduzeća i osobe koje se usude otići korak dalje na koncu budu nagrađeni. Rad u novoosnovanom poduzeću temeljno je iskustvo tijekom kojega ćete naučiti kako se nositi s nesigurnošću. U novoosnovanom poduzeću svakodnevno ste suočeni s nesigurnošću te učite kako se učinkovito snalaziti u neistraženim poslovnim područjima.

4. „Sve” je moguće

Novoosnovana poduzeća često imaju horizontalnu organizacijsku strukturu i brzo se razvijaju. To znači da brzo i temeljito možete provesti i iskušati svoje zamisli i koncepte. Zaista imate priliku iskušati granice do kojih sežu dostignuća određene organizacije u kratkom razdoblju. Birokracije je vrlo malo pa ako imate dobru zamisao, put od zamisli do izvedbe kratak je i brz. Novoosnovana poduzeća često su spremna otići korak dalje u iskušavanju nečega novog pa je za kreativce ovo zaista odlično okruženje.

5. Brzo napredujte

Kad radite u novoosnovanom poduzeću, primijetit će vas ako dobro obavljate svoj posao. Zbog navedene strukture i razvoja pozitivne se stvari događaju onima koji odlaze korak dalje. Prije dvije godine počeo sam raditi u poduzeću CupoNation i već sam s voditelja klijenata promaknut na voditelja ključnih klijenata i zatim na voditelja cijelog odjela za klijente. Naravno, to se ne bi dogodilo bez mnogo napornog rada, ali kad se poduzeće brzo razvija, nova radna mjesta otvarat će se češće nego u klasičnim poduzećima.

 

Korisne poveznice:

CupoNation

Uber

AirBNB

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnikaEURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

EURES na portalu Google+

 

Teme
Posao /PoduzetništvoNajbolja praksa EURES-aSavjetiVijesti o tržištu rada/vijesti o mobilnostiUspješne pričeMladost
Povezani odjeljak(i)
Život i rad
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.