Gå direkt till innehållet
EURES
Nyhetsartikel5 oktober 2017Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Fem bra saker med att göra praktik

Jonna Dromberg, 22 år, är praktikant på CupoNation Finland. Hon har precis blivit erbjuden praktik, så hon är verkligen rätt person att fråga om de fem bästa sakerna med att praktisera.

5 great benefits of doing an internship
EURES

Ute i verkligheten

Du kan antagligen få en uppfattning om hur ett äpple smakar om någon förklarar det för dig, men för att helt kunna förstå måste du smaka på det. Detsamma gäller utbildning. Du kan aldrig få hela bilden bara genom att få teorin förklarad genom en bok eller av en lärare. Du kan läsa världens bästa böcker om ett visst ämne, oavsett om det handlar om historia eller marknadsföring, men det går inte att jämföra med att uppleva det i verkligheten.

Genom att komplettera utbildningen med praktik får du en bra grund att bygga din karriär på. Utbildningen ger dig den teoretiska kunskapen om vilket byggmaterial du ska använda, men det i sig räcker inte i praktiken.

Steget före

Skulle du själv anställa någon som bara har teoretiska kunskaper eller hellre välja någon som dessutom har praktisk erfarenhet av sitt område? För varje heltidstjänst som passar unga människor finns det alltid ett stort antal intresserade som ligger steget före.

Med praktik får du fördelar som andra utan praktisk erfarenhet saknar. Det ser bra ut i ditt cv samtidigt som ingen förväntar sig att du ska kunna allt, men de inser att du kan mycket mer än den som aldrig har tittat upp från sina böcker.

En praktikplats kan vara det försprång du behöver för att få den där heltidstjänsten som du verkligen vill ha!

Spännande erfarenhet

För mig har det varit en spännande erfarenhet att få ta ansvar på riktigt. Det är en av de saker som får dig att växa, både yrkesmässigt och som person. Se bara till att komma till ett företag som ser dig som en tillgång, inte bara någon som kan gå ärenden.

Det är en stor utmaning när chefen för första gången ger dig ansvaret för ett projekt. Du kommer sannolikt att känna stor press. Med det sagt, så kom ihåg att det inte är tur som har tagit dig till praktikplatsen. Du har fått chansen på grund av den du är och det du kan. Det var inte tur som gjorde att din chef anställde dig. När han eller hon tror att du är redo för en viktig uppgift så är du antagligen det. Ingen säger att det kommer att bli lätt, men du kommer att klara det och när du har gjort det blir du ännu starkare.

Lär känna en ny kultur

Oavsett om du gör praktik på hemmaplan eller utomlands ger praktiken dig möjlighet att lära känna en ny företagskultur. I Tyskland hanteras frågor ofta annorlunda än vad jag är van vid i Finland. Det behöver inte nödvändigtvis vara bättre eller sämre, bara annorlunda. Den här typen av upplevelser ger dig en god förståelse för hur olika företag bedriver sina verksamheter. Använd dig av de positiva erfarenheterna när du går vidare!

Få in en fot

Se inte dig själv som ”för bra” för att kunna göra praktik. Att tro att du ska kunna få en heltidstjänst direkt efter studierna kan bli ett slag i ansiktet. De flesta företag erbjuder praktikplatser. Om de vet vem du är och vad du går för, och redan har testat dig under en praktik, har du större chans att få en heltidstjänst. Och om de inte erbjuder praktik, ja, som tidigare nämnts, så skadar det inte att ligga steget före alla andra.

Är du intresserad av praktik? Besök Drop’pin@EURES där du kan läsa mer om vilka möjligheter som erbjuds unga och hitta din perfekta praktik.

 

Länkar:

CupoNation

5 tips för att söka praktik

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta en Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Eures på Google+

Teman
Råd och tipsUngdom
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.