Direct naar de inhoud
EURES
Nieuwsartikel5 oktober 2017Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Vijf grote voordelen van een stage

Jonna Dromberg (22) werkt als stagiaire bij CupoNation Finland. Omdat haar onlangs een stageplaats bij dit bedrijf is aangeboden, is zij ideaal geplaatst om vijf grote voordelen van een stage te noemen.

5 great benefits of doing an internship
EURES

De echte wereld

Als iemand je probeert uit te leggen hoe een appel smaakt, kun je je daar waarschijnlijk wel wat bij voorstellen. Maar als je de appel zelf proeft, weet je het pas echt. Hetzelfde geldt voor onderwijs. Met theorie uit een boek of de uitleg van een docent krijg je geen echt goede indruk van het volledige plaatje. Je kunt zoveel boeken over een bepaald onderwerp lezen als je wilt, of het nu over geschiedenis of marketing gaat, maar je krijgt nooit de leerervaring van het echte leven mee.

Door je opleiding aan te vullen met een stage creëer je voor jezelf een goede basis voor een carrière. In het onderwijs leer je de theorie, welke bouwstenen je moet gebruiken - maar niet wat de praktijk is.

De rest een stap voor

Zou jij iemand inhuren die alleen theoretische kennis bezit, of eerder iemand die zowel theoretische kennis heeft als echte werkervaring in hun vakgebied? Voor elke fulltime baan voor jonge mensen is er een grote groep gegadigden die allemaal hopen te worden uitverkoren en de anderen te slim af te zijn.

Een stage geeft je het voordeel dat je concurrenten zonder praktijkervaring letterlijk een stap voor bent. Niemand zal van je verwachten dat je alles al weet, maar zo'n stage staat wel goed op je cv en je laat duidelijk zien dat je veel meer kunt dan degenen die altijd met hun neus in de boeken zaten.

Zo kan een stage je helpen om de fulltime baan te krijgen die je echt graag wilt!

Fantastische ervaring

Dat ik echte verantwoordelijkheid mocht dragen was voor mij een fantastische ervaring. Daardoor groei je professioneel en persoonlijk. Het enige waar je voor moet zorgen is dat je bij een bedrijf komt dat je als aanwinst ziet en niet als kopieerhulpje.

Als je baas voor het eerst een project aan jou toevertrouwt, voelt dat als een enorme uitdaging en je zult waarschijnlijk heel veel druk ervaren. Maar bedenk wel dat je deze plek niet hebt bemachtigd omdat je geluk had. Je krijgt deze kansen om wie je bent en wat je kunt. Je baas heeft je niet toevallig aangenomen en als die denkt dat je klaar bent voor een belangrijke taak, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Niemand zal beweren dat het makkelijk is, maar je slaat je er hoe dan ook doorheen en komt er sterker uit.

Proeven aan verschillende culturen

Of het nu in je eigen land of in het buitenland is, een stage biedt je de kans kennis te maken met andere werkculturen. In Duitsland doen ze de dingen vaak anders dan wat ik in Finland gewend ben. Dat is niet per se beter of slechter, maar gewoon anders. Door zulke ervaringen krijg je een goed inzicht in de manier waarop verschillende bedrijven zaken doen. Haal de positieve dingen eruit en doe er je voordeel mee!

Voet tussen de deur

Voel je nooit te goed voor een stage. Als je denkt dat je na je studie direct in een fulltime baan belandt, zou je wel eens bedrogen kunnen uitkomen. De meeste bedrijven bieden stageplaatsen aan en door een stage maak je waarschijnlijk meer kans een fulltime baan te bemachtigen. Het bedrijf heeft je immers al leren kennen, weet wat je waard bent en je hebt jezelf al op de werkvloer bewezen. En als ze geen stages aanbieden, nu ja, zoals ik al zei, het kan geen kwaad de rest een stap voor te zijn.

Heb je interesse in een stage? Ga naar Drop’pin@EURES voor meer informatie over de mogelijkheden voor jongeren. Zo vind je de stageplek die bij je past!

 

Verwante links:

CupoNation

5 tips voor wie als stagiair aan de slag wil

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

EURES op Google+

Onderwerpen
Hints en tipsJeugd
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.