Glavni sadržaj
EURES
Novinski članak5. listopada 2017.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Pet prednosti stažiranja

Jonna Dromberg (22) stažira za platformu CupoNation u Finskoj. S obzirom na to da joj je upravo ponuđeno pripravništvo u toj tvrtki, Jonna najbolje može opisati pet velikih prednosti stažiranja

5 great benefits of doing an internship
EURES

Stvarni svijet

Vjerojatno si možete zamisliti okus jabuke ako vam ga netko objasni, no samo ćete ga kušanjem u potpunosti razumjeti. Isto vrijedi i za obrazovanje. Teorija koju vam objasni knjiga ili profesor ne daje vam potpunu sliku. Možete pročitati sve najbolje knjige na svijetu o određenoj temi, bilo da se radi o povijesti ili marketingu, no to se nikad neće moći usporediti sa stvarnim iskustvom.

Kombinacija obrazovanja sa stažiranjem nudi vam snažan temelj za izgradnju karijere. Samo obrazovanje naučit će vas teoriju o načinu rada, no samo po sebi nema nikakvu praktičnu vrijednost.

Budite uvijek korak ispred konkurencije

Biste li vi zaposlili osobu koja posjeduje samo teoretsko znanje ili biste odabrali osobu s teoretskim znanjem i iskustvom u svom području? Za svako radno mjesto s punim radnim vremenom koje je namijenjeno mladima uvijek će biti velik broj zainteresiranih koji će ga htjeti ugrabiti prije ostalih.

Stažiranjem ćete biti u prednosti jer ćete doslovce biti korak ispred ostalih koji nemaju praktičnog iskustva. Praksa je prednost na vašem životopisu i, iako nitko od vas ne očekuje da „znate sve”, poslodavac će prepoznati da znate mnogo više od onih koji nemaju praktičnog iskustva.

Stažiranje može biti prednost koja će vam biti potrebna da dobijete posao koji želite u punom radnom vremenu.

Odlično iskustvo

Preuzimanje stvarne odgovornosti za mene je bilo odlično iskustvo. To je jedna od onih stvari zbog kojih napredujete na profesionalnoj i osobnoj razini. No, pobrinite se da posao dobijete u tvrtki koja vas smatra vrijednim dodatkom, a ne samo radnikom koji obavlja nevažne poslove.

Kada vam poslodavac prvi puta prepusti odgovornost za upravljanje nekim projektom, za vas to može predstavljati veliki izazov i vjerojatno ćete biti pod snažnim pritiskom. Ipak, sjetite ste da radno mjesto niste dobili slučajno. Takve vam se prilike pružaju zbog vaših napora i sposobnosti. Poslodavac vas nije zaposlio slučajno, pa ako on vjeruje da ste spremni za važan zadatak, vjerojatno i jeste. Nitko ne tvrdi da će biti jednostavno, no svakako ćete prepreke prebroditi i to će vas iskustvo ojačati.

Poznavanje kulture

Bilo da radite u svojoj zemlji ili u inozemstvu, stažiranje vam omogućuje da učite o novoj kulturi ureda. U Njemačkoj se stvari često rješavaju na drugačiji način od onog na koji sam navikla u Finskoj. Nije nužno bolje ili gore, samo drugačije. Takvo iskustvo pruža vam bolje razumijevanje načina na koji različite tvrtke vode svoje poslovanje. Preuzmite one pozitivne i iskoristite ih onako kako to vama odgovara!

Stvarajte poznanstva

Nemojte se smatrati „predobrim” za stažiranje. Ako mislite da vas nakon škole odmah treba čekati posao na puno radno vrijeme, stvarnost će vas razočarati. Većina tvrtki nudi stažiranja, a veće su šanse da ćete dobiti posao na puno radno vrijeme ako znaju tko ste i što znate raditi s obzirom na to da ste već dokazali svoju vrijednost prilikom stažiranja. A ako tvrtka ne nudi stažiranje, održavanje prednosti nad konkurencijom neće vam odmoći, to je već objašnjeno na početku.

Zanima li vas stažiranje? U tom slučaju pogledajte Drop’pin@EURES da biste saznali više o mogućnostima koje se mladima nude kako biste za sebe pronašli najbolji staž!

 

Važne poveznice:

CupoNation

Pet savjeta za traženje pripravništva

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnikaEURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

EURES na portalu Google+

Teme
SavjetiMladost
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.