Siirry pääsisältöön
EURES
Uutisartikkeli5. lokakuuta 2017Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Harjoittelun viisi mahtavaa etua

Jonna Dromberg (22) työskentelee harjoittelijana Suomen CupoNationissa. Hänelle on juuri tarjottu oppisopimuspaikkaa yhtiössä, joten hän on täsmälleen oikea henkilö luettelemaan viisi mahtavaa etua, jotka harjoittelusta voi saada...

5 great benefits of doing an internship
EURES

Tosielämää

Omenan mausta saa luultavasti jonkinlaisen käsityksen, jos joku selittää sen, mutta kunnolla sen ymmärtää vasta, kun pääsee itse maistamaan. Sama koskee opetusta. Teoriaa selittävä kirja tai professori ei kerro asiasta läheskään kaikkea. Tietystä aiheesta, historiasta, markkinoinnista tai mistä tahansa, voi lukea kaikki maailman parhaat kirjat, mutta sitä ei voi koskaan verrata tosielämän kokemukseen.

Opetuksen yhdistäminen harjoitteluun tarjoaa todella vahvan perustan uran rakentamiselle. Opetuksesta saa kyllä teoriassa selville, mitä rakennusmateriaaleja on käytettävä, mutta sillä ei yksin ole käytännön arvoa.

Askeleen edellä muita

Palkkaisitko henkilön, jolla on vain teoreettista tietämystä, vai valitsisitko henkilön, jolla on sekä teoreettista tietämystä että käytännön kokemusta alaltaan? Jokaista nuorille ihmisille tarkoitettua kokoaikatyötä hakee aina valtava määrä kiinnostuneita ihmisiä, jotka haluavat napata paikan kaikkien muiden edestä.

Harjoittelusta saat etua, koska olet kirjaimellisesti yhden askelen edellä niitä, joilla ei ole tosielämän kokemusta. Se näyttää hyvältä ansioluettelossa, ja vaikka kukaan ei odotakaan sinun ”tietävän kaikkea”, he huomaavat sinun tietävän paljon enemmän kuin tyyppien, jotka ovat pysytelleet vain kirjojen parissa.

Harjoittelu voi olla juuri se etu, jonka tarvitset saadaksesi todella haluamasi kokoaikatyön!

Mahtava kokemus

Todellisen vastuun saaminen on ollut minulle mahtava kokemus. Se on niitä asioita, jotka auttavat kasvamaan sekä ammatillisesti että henkilökohtaisesti. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että päädyt yritykseen, joka pitää sinua voimavarana eikä vain paperinpyörittelijänä.

Kun pomo antaa ensimmäistä kertaa vastuullesi hankkeen, se on valtava haaste, josta todennäköisesti tunnet paineita. Muista kuitenkin, ettet ole siinä tilanteessa pelkän tuurin vuoksi. Saat tällaisia tilaisuuksia siksi, että olet se, mikä olet, ja osaamisesi ansiosta. Pomosi ei palkannut sinua sattumalta, ja jos hän uskoo, että olet valmis tärkeään tehtävään, sitten luultavasti olet. Kukaan ei väitä, että se olisi helppoa, mutta suoriudut siitä varmasti ja olet taas entistä vahvempi.

Kulttuuritietämys

Harjoittelu antaa mahdollisuuden perehtyä uuteen toimistokulttuuriin sekä kotimaassa että ulkomailla. Saksassa asiat hoidetaan usein eri tavalla kuin mihin olen Suomessa tottunut. Ei välttämättä paremmin tai huonommin, vain eri tavalla. Tällaisesta kokemuksesta saa todella hyvän näkemyksen siitä, miten eri yritykset harjoittavat liiketoimintaansa. Kannattaa valita käytännöistä myönteiset ja hyödyntää niitä!

Jalka oven välissä

Ei kannata koskaan ajatella olevansa ”liian hyvä” harjoitteluun. Jos uskot, että pääset koulusta suoraan kokoaikatyöhön, saatat pettyä karvaasti. Useimmat yritykset tarjoavat harjoittelupaikkoja, ja kokoaikatyön saaminen on luultavasti todennäköisempää, jos sinut ja osaamisesi tunnetaan, kun olet jo todistanut arvosi lähtötasolla. Ja jos harjoittelupaikkoja ei tarjota, niin... kuten jo mainitsin, yhden askelen etumatka ei ikinä ole haitaksi.

Kiinnostaako harjoittelu? Tutustu siinä tapauksessa Drop’pin@EURES -palveluun, josta saat lisätietoa nuorille tarjottavista mahdollisuuksista ja voit löytää täydellisen harjoittelupaikan!

 

Linkkejä:

CupoNation

Viisi vinkkiä harjoittelupaikan etsintään

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Hae EURES-neuvojaa

Elin- ja työolot EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

EURES Google+

Aiheet
VinkkejäNuoriso
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.