Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο5 Οκτωβρίου 2017Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

5 σημαντικά οφέλη της πρακτικής άσκησης

Ο Jonna Dromberg (22 ετών) εργάζεται ως ασκούμενος στην CupoNation Φινλανδίας. Έχοντας μόλις ξεκινήσει τη μαθητεία του στη συγκεκριμένη εταιρεία, είναι ο πλέον κατάλληλος για να παρουσιάσει πέντε σημαντικά οφέλη της πρακτικής άσκησης…

5 great benefits of doing an internship
EURES

Ο πραγματικός κόσμος

Αν κάποιος σας εξηγήσει τι γεύση έχει το μήλο, μάλλον θα πάρετε μια πρώτη ιδέα, αλλά για να αντιληφθείτε πλήρως τη γεύση του θα πρέπει να το δοκιμάσετε εσείς οι ίδιοι. Το ίδιο ισχύει για την εκπαίδευση. Το να διαβάσετε μια θεωρία σε ένα βιβλίο ή να σας την εξηγήσει ένας καθηγητής δεν αρκεί για να έχετε πλήρη εικόνα. Ακόμα και αν διαβάσετε τα καλύτερα βιβλία στον κόσμο για ένα θέμα, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ιστορία ή μάρκετινγκ, αυτό δεν συγκρίνεται με την πραγματική, βιωματική εμπειρία.

Ο συνδυασμός εκπαίδευσης και πρακτικής άσκησης σας παρέχει πραγματικά ισχυρό υπόβαθρο για να χτίσετε τη σταδιοδρομία σας. Η εκπαίδευση σας παρέχει τη θεωρία για το είδος των δομικών υλικών που θα χρησιμοποιήσετε, αλλά από μόνη της δεν έχει πρακτική αξία.

Ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό

Θα προσλαμβάνατε κάποιον που διαθέτει μόνο θεωρητικές γνώσεις, ή θα προτιμούσατε αυτόν που συνδυάζει θεωρητική γνώση με πραγματική εμπειρία στον τομέα του; Για κάθε θέση πλήρους απασχόλησης που απευθύνεται σε νέους, πάντα θα υπάρχουν πάρα πολλοί υποψήφιοι που θα θέλουν να προηγηθούν του ανταγωνισμού.

Η πρακτική άσκηση θα σας δώσει συγκριτικό πλεονέκτημα, επειδή θα είστε πραγματικά ένα βήμα μπροστά από τους υπόλοιπους υποψηφίους που δεν διαθέτουν πρακτική εμπειρία. Αποτελεί προσόν για το βιογραφικό σας και, παρότι κανείς δεν περιμένει να γνωρίζετε τα πάντα, οι δυνητικοί εργοδότες σας σίγουρα θα αναγνωρίσουν ότι γνωρίζετε πολύ περισσότερα από όσους διαθέτουν μόνο θεωρητικές γνώσεις.

Η πρακτική άσκηση μπορεί να είναι το πλεονέκτημα που χρειάζεστε για να αποκτήσετε αυτή τη θέση πλήρους απασχόλησης που τόσο επιθυμείτε!

Εκπληκτική εμπειρία

Για μένα, το γεγονός ότι ανέλαβα πραγματικές ευθύνες ήταν εκπληκτική εμπειρία. Αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που συμβάλλουν στην ανάπτυξή μας, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Βεβαιωθείτε όμως ότι θα εργαστείτε σε μια εταιρεία που αξιοποιεί τα προσόντα σας και δεν σας αναθέτει μόνο γραφειοκρατικές εργασίες.

Όταν ο προϊστάμενός σας αναθέτει σε εσάς για πρώτη φορά την ευθύνη ενός έργου, η πρόκληση είναι τεράστια και το πιθανότερο είναι πως θα νιώσετε μεγάλη πίεση. Αυτό είναι φυσιολογικό, αλλά μην ξεχνάτε ότι δεν βρεθήκατε τυχαία σε αυτή τη θέση. Αυτές οι ευκαιρίες σάς δίνονται χάρη στις δυνατότητες και την προσωπικότητά σας. Ο προϊστάμενός σας δεν σας προσέλαβε κατά τύχη, επομένως εάν πιστεύει ότι είστε έτοιμοι για μια σημαντική εργασία, μάλλον έχει δίκιο. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι όλο αυτό είναι εύκολο, αλλά σίγουρα μέσα από αυτή την εμπειρία θα μπορέσετε να διεκπεραιώσετε την εργασία και να εξελιχθείτε.

Πολιτισμικές γνώσεις

Ανεξάρτητα αν εργάζεστε στη χώρα σας ή στο εξωτερικό, η πρακτική άσκηση σάς δίνει τη δυνατότητα να εξοικειωθείτε με διαφορετικές εργασιακές νοοτροπίες. Ο τρόπος διαχείρισης των καταστάσεων στον οποίον είμαι συνηθισμένος στη Φινλανδία συχνά διαφέρει στη Γερμανία. Δεν είναι απαραίτητα καλύτερος ή χειρότερος, απλώς διαφορετικός. Αυτού του είδους η εμπειρία βοηθά να κατανοήσετε σε βάθος τις μεθόδους διαχείρισης που υιοθετούν οι διάφορες επιχειρήσεις. Αναγνωρίστε τα θετικά στοιχεία και αξιοποιήστε τα προς όφελός σας!

Μην περιφρονείτε καμία ευκαιρία

Μην σκεφτείτε ποτέ ότι είστε «υπερβολικά καλοί» για πρακτική άσκηση. Αν πιστεύετε ότι αφού αποφοιτήσετε θα προσληφθείτε κατευθείαν σε μια θέση πλήρους απασχόλησης, μπορεί να προσγειωθείτε απότομα στην πραγματικότητα. Οι περισσότερες επιχειρήσεις προσφέρουν θέσεις πρακτικής άσκησης και έχετε πολύ περισσότερες πιθανότητες να σας προσλάβουν σε θέση πλήρους απασχόλησης εάν γνωρίζουν ποιοι είστε και τι αντιπροσωπεύετε, όταν έχετε ήδη αποδείξει την αξία σας ξεκινώντας από χαμηλά. Και αν δεν προσφέρουν θέσεις πρακτικής άσκησης, τότε… το αναφέραμε ήδη: ποτέ δεν βλάπτει να είστε ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό.

Ενδιαφέρεστε για θέσεις πρακτικής άσκησης; Απευθυνθείτε στο Drop’pin@EURES για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις διαθέσιμες δυνατότητες για νέους και ανακαλύψτε την τέλεια θέση πρακτικής άσκησης για εσάς!

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

CupoNation

5 συμβουλές για την αναζήτηση πρακτικής άσκησης

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε σύμβουλοEURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς επιγραμμικές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Το EURES στο Google+

Λεπτομέρειες

Θέματα
Χρήσιμες συμβουλέςΝεολαία
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.