Направо към основното съдържание
Лого
EURES
Новинарска статия5 Oктомври 2017 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

5 големи предимства на работата като стажант

Йона Дромберг (на 22-години) работи като стажант в CupoNation, Финландия. След като току-що са му предложили стаж в предприятието, той най-добре може да посочи пет големи предимства от стажуването...

5 great benefits of doing an internship
EURES

Реалният свят

Вероятно бихте могли да получите някаква представа за вкуса на ябълката, ако някой ви го обясни, но няма да го го разберете истински, докато не го опитате лично. Същото важи и за образованието. Добрият учебник или преподавател, който обяснява теорията, не ви дава всъщност пълната картина. Можете да прочетете всички най-добри литературни източници в света по конкретен предмет — бил той история, или маркетинг, но това не е нищо в сравнение с опита в реалния живот.

Съчетаването на образованието със стаж ви дава наистина солидна основа, върху която да градите професионалното си развитие. Образованието, взето само по себе си, ви дава теорията за това какъв вид строителен материал да използвате, но взето отделно, то няма практическа стойност.

Предимство пред конкурентите

Бихте ли наели човек само с теоретични познания или бихте предпочели някой, който има както теоретични познания, така и практически опит в специалността си? За всяка свободна длъжност на пълно работно време, предлагана за млади хора, винаги ще има огромен брой интересуващи се да я получат преди някой друг.

Стажът ще ви даде предимство, тъй като сте буквално на една стъпка пред хората, които нямат опит в реалния живот. Това стои добре във вашата автобиография и макар никой работодател да не очаква от вас да „знаете всичко“, той ще отчете, че знаете много повече от хората, които никога не са вдигали погледа си от книгите.

Стажът може да ви даде предимството, от което се нуждаете, за да получите наистина желаната от вас работа!

Вълнуващо преживяване

За мен възлагането на действителна отговорност беше вълнуващо преживяване. Това е едно от нещата, които те карат да израснеш както в професионален, така и в личен план. Непременно се уверете, че попадате в предприятие, което гледа на вас като на актив, а не като на човек, който прави нещо маловажно.

Голямо предизвикателство е, когато шефът ви възложи за първи път отговорността за проект, и почти сигурно е, че ще се почувствате под голямо напрежение. Всичко това е така, но не забравяйте, че не сте на това място по щастливо стечение на обстоятелствата. Такива възможности ви се дават заради това, което сте и което можете да направите. Вашият началник не ви е наел случайно и когато смята, че сте готов за важна задача, това сигурно наистина е така. Никой не твърди, че ще ви бъде лесно, но вие непременно ще се справите с нея и ще излезете накрая по-силен.

Опознаване на друга култура

Независимо дали в собствената ви страна или зад граница, стажът ви дава възможност да опознаете нова култура на работа. В Германия нещата често стават по начин, различен от този, с който съм свикнал във Финландия. Не непременно по-добър или по-лош, а просто различен. Този вид опит ви дава наистина добра представа за това как се работи в различните предприятия.  Възприемете положителните страни и ги впрегнете на работа за вас!

Поставете началото

Не гледайте на никой стаж като на „недостоен“ за вас. Ако мислите, че трябва да заемете длъжност на пълно работно време веднага след завършване на образованието, ще бъдете дълбоко разочарован. Повечето предприятия предлагат стажове и вие сигурно ще имате много-по-добри изгледи да заемете длъжност на пълно работно време, ако знаят кой сте и към какво се стремите, след като вече сте доказали своите качества на най-ниското равнище. А ако не предлагат стажове, е... както вече казах: никога не е лошо да имаш предимство пред конкурентите.

Интересувате ли се от стаж? Тогава проверете в Drop’pin@EURES, за да получите допълнителна информация относно предлаганите възможности за млади хора и намерете най-подходящия за вас стаж!

 

Препратки по темата:

CupoNation

5 tips when looking for traineeships (5 съвета, когато търсите места за стаж)

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Търсене на съветници на ЕURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

EURES в Google+

Теми
Препоръки и съветиМладост
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.