Detta avsnitt vänder sig till arbetssökande med universitets- eller högskoleexamen och rent allmänt till personer med högre kvalifikationer: studenter, akademiker, lärare och forskare. Eftersom efterfrågan inom vissa jobbsektorer i vissa EU-länder är stor, är möjligheterna för högkvalificerade arbetssökande att hitta jobb utomlands goda.
Om du planerar att påbörja din yrkeskarriär, söka ett nytt jobb eller utbilda dig i ett annat EES‑land (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet) och/eller i Schweiz kan du ta en titt på avsnitten nedan och de tillhörande länkarna.
Övergången från studentliv till yrkesliv utomlands
Övergången från skola till arbete kan vara en osäker tid. Ska du till att avsluta (eller har du avslutat) dina studier? Vill du flytta och arbeta i ett annat EES-land? Om du kan främmande språk, är flexibel, beslutsam och motiverad till att anpassa dig till ett nytt jobb, ett nytt land och en ny kulturell omgivning så har du den rätta profilen för att inleda en internationell karriär.
6 STEG FÖR ATT STARTA EN YRKESKARRIÄR UTOMLANDS
Det kan vara svårt att ta steget från studentlivet till en yrkeskarriär utomlands. Att söka ett jobb är dessutom ofta en utmaning som kan ta mycket tid i anspråk. För att göra övergången lite lättare finns här nedan en lista med sex steg med användbara ”råd och tips” som du kanske vill ta del av innan du flyttar till ett annat land. Klicka på varje punkt och konsultera motsvarande sida.
Råd och tips …
Europeiska arbetsgivare kan använda olika tjänster och kommunikationssätt för att offentliggöra lediga tjänster. Förteckningen nedan ger en överblick över de informationskällor som står till ditt förfogande på europeisk nivå.
OFFENTLIGA ARBETSFÖRMEDLINGAR OCH EURESPORTALEN FÖR RÖRLIGHET
- Besök din lokala eller regionala arbetsförmedling för att få hjälp. De kanske har en Euresrådgivare som kan ge dig mer personliga råd.
- Euresrådgivarna kan ge råd om jobbmöjligheter på den europeiska arbetsmarknaden, hänvisa dig till möjliga arbetsgivare och ge dig utförlig information om att leva och arbeta utomlands.
- Delta i företagspresentationer, utbildningsseminarier och jobbmässor som anordnas av Eures i ditt land. Uppgifter om evenemang på europeisk nivå kan du hitta via länken ”Evenemangskalender” på Euresportalens hemsida.
- En annan användbar första sökpunkt för att få veta mer om levnads- och arbetsvillkor i andra EES-länder är avsnittet om att ”Leva och arbeta” på Euresportalen. Där ges utförlig information för varje land.
- Sök efter lämpliga Eures-platsannonser i alla EES-länder med hjälp av funktionen ”Sök arbete” på Euresportalen. Du får tillgång till platsannonser som uppdateras i realtid i 31 europeiska länder och som omfattar ett brett spektrum av sysselsättningar, bland annat fasta anställningar och säsongsarbete. Lediga tjänster på Eures som uttryckligen är öppna för transnationell rekrytering är märkta med den europeiska flaggan.
- Funktionen ”Sök arbete” på Eures har ett användarvänligt gränssnitt för sökning. Den som söker jobb kan t.ex. välja ett land, en region, ett yrke, typ av kontrakt eller kombinera flera sökkriterier för att hitta ett jobb. Funktionen finns på de 25 EES-språken.
- De lediga tjänster som finns på Euresportalen är till stor del direkt importerade från de nationella databaserna över lediga tjänster. I allmänhet är endast jobbets titel och beskrivning skrivna på ursprungslandets nationella språk. Övriga uppgifter om jobbet, t.ex. typ av kontrakt, krav på erfarenhet och utbildningsnivå, är ofta översatta.
- Det kan vara bra att veta att det är den enskilde arbetsgivaren som beslutar om vilket språk som en ledig tjänst presenteras på i avsnittet ”Sök arbete” på Eures. Om en arbetsgivare är särskilt intresserad av att rekrytera internationellt så kan den lediga tjänsten publiceras på ett eller flera andra språk än arbetsgivarens nationella språk.
INTERNATIONELLA ORGANISATIONER
- Lediga tjänster vid nationella och internationella institutioner offentliggörs på deras respektive webbplats. Observera att du för de flesta jobb inom offentlig förvaltning måste klara tester eller uttagningsprov för att bli upptagen på en förteckning över godkända sökanden. Om du klickar på ”länkar” högst upp på Euresportalens hemsida så hittar du en omfattande lista över organisationer och institutioner där du kan hitta information och jobbmöjligheter.
- Erbjudanden om jobb från EU-institutioner finns inte på Euresportalen. De publiceras på Epsos webbplats European Personnel Selection Office (EPSO) (Europeiska gemenskapernas byrå för uttagningsprov för rekrytering av personal, Epso).
PRIVATA ARBETSFÖRMEDLINGAR OCH REKRYTERINGSBYRÅER
- I många medlemsstater finns det privata arbetsförmedlingar som är särskilt inriktade på att hjälpa personer hitta tillfälliga arbeten utomlands. Privata arbetsförmedlingar i ditt land eller utomlands kan dessutom erbjuda en stor mängd information. De kommer att vägleda dig genom ansökningsförfarandet och hjälpa dig förstå de rättsliga kraven i samband med flytten. Innan du vänder dig till dem, ta reda på om de är korrekt registrerade och om de tar betalt för sina tjänster. Kontrollera också vilken typ av anställningskontrakt de erbjuder.
ÖVRIGA INFORMATIONSKÄLLOR
- Sök efter relevanta evenemang eller andra lediga tjänster för personer med universitets- eller högskoleexamen på specialiserade webbplatser eller genom sökmotorer på Internet (t.ex. Google och Yahoo), nationella dagstidningar, facktidskrifter, (t.ex. tidskrifter för karriärrådgivning) och även via karriärrådgivning vid ditt universitet eller din studentförening. Större offentliga bibliotek har vanligen utländska tidningar och publikationer som kommer regelbundet. Du kan också titta under länken ”Information och jobbmöjligheter för personer med universitets- eller högskoleexamen” under ”Länkar” där du kan hitta användbara webbadresser inom EES.
- Att tillbringa viss tid i det land du är intresserad av, till exempel via en praktikplats eller arbetsplatspraktik, är ett idealiskt sätt att lära känna landet och ger dig möjlighet att söka jobb på plats. Många stora företag organiserar sådan arbetsplatspraktik. Sök efter möjligheter till praktikplatser under länken ”Information och jobbmöjligheter för personer med universitets- och högskoleexamen”.
- Hittills har du läst några råd om hur du kan hitta karriärmöjligheter som anställd. Har du funderat på möjligheten att starta ett eget företag i en annan medlemsstat? Känner du till Europeiska kommissionens nya pilotprojekt ERASMUS for young entrepreneurs" (Erasmus för unga företagare) ? Syftet med detta utbytesprogram är att underlätta utbildning (1–6 månaders utlandsvistelse), nätverksbyggande och erfarenhetsutbyte bland unga företagare genom praktik i små och medelstora företag i en annan EU-medlemsstat.
- Hur matchar jag bäst mina yrkesfärdigheter med ett ledigt jobb utomlands? Personer med universitets- eller högskoleexamen som söker jobb ska rent allmänt vara öppna för nya jobbmöjligheter. Detta gäller inte minst studenter med färre möjligheter på arbetsmarknaden. Reflektera över din personliga kompetens och din öppenhet för att lära dig nya färdigheter – tänk på ditt självförtroende och ha tillit till din förmåga! Arbetsgivare är ofta inte så intresserade av examensbevis eller studieområde utan de är mest intresserade av att en arbetssökande har förmåga att ta ansvar och utför sitt arbete på ett bra sätt.
- Kommer mina akademiska och yrkesmässiga kvalifikationer att erkännas? En av de viktigaste sakerna är att ta reda på hur du ska få dina kvalifikationer erkända i värdlandet och om utövandet av yrket är reglerat eller inte. Reglerade yrken Reglerade yrken, dvs. yrken som endast får utövas av personer med vissa kvalifikationer, är bland annat advokat, revisor, lärare, ingenjör, sjukvårdspersonal, läkare, tandläkare, veterinär, farmaceut och arkitekt. För en del av dessa yrken har det utarbetats en förteckning över likvärdiga kvalifikationer som erkänns. Icke-reglerade yrken För en del andra yrken så är det arbetsgivaren som beslutar om man kan utföra arbetet. Likvärdigheten avgörs från fall till fall på grundval av utbildningens längd och innehåll. I detta fall får du börja utöva yrket så fort du får ett arbete, men du måste ta hänsyn till eventuella bestämmelser som gäller i värdlandet som kan skilja sig från det du är van vid. En rekommendation om en europeisk referensram för kvalifikationer för livslångt lärande undertecknades formellt i april 2008 av Europaparlamentet och rådet. Den europeiska ramen för kvalifikationer (EQF) fungerar som ett översättningsverktyg för att göra nationella kvalifikationer mer begripliga inom hela EU, främja arbetstagares och studerandes rörlighet mellan länder och underlätta livslångt lärande. Från 2012 ska alla nya kvalifikationer vara relaterade till EQF så att arbetsgivare och institutioner kan identifiera en sökandes kunskap, färdigheter eller kompetens. För mer information om erkännande av akademiska kvalifikationer, se NARIC-länken under ”Länkar” i avsnittet ”Har du en universitets- eller högskoleexamen” och EQF section on the Europa portal (avsnittet om EQF på Europaportalen).
- Är språk ett problem? När du söker ett jobb i ett annat land så är det naturligtvis en fördel om du talar det lokala språket (och ibland är det nödvändigt). Grundläggande kunskaper i engelska är ofta till stor fördel. Men de språkkunskaper som krävs kan skilja sig från jobb till jobb eller från land till land och det finns ingen allmän regel. Överväg dock att anmäla dig till en språkkurs för att förbättra dina kunskaper och färdigheter.
- Kan jag behålla min arbetslöshetsersättning i mitt hemland under den tid jag är i en annan EES-medlemsstat och söker jobb? Om du för närvarande är arbetslös och vill söka arbete i ett annat EES-land kan du föra över din arbetslöshetsersättning till det nya landet under tre månader. Det finns emellertid stränga bestämmelser och villkor för överföring av förmåner. Det är därför bäst om du kontaktar din lokala arbetsförmedling eller den behöriga myndigheten innan du vidtar några åtgärder. Om du inte har fått något arbete efter tre månader kan du uppmanas att lämna landet, men myndigheterna kan ha överseende om du kan bevisa att dina chanser att få ett arbete är goda. Mer information finns i avsnittet ”Leva och Arbeta” på Euresportalen.
- Vilka rättsliga handlingar krävs vanligen för att flytta utomlands? Kontrollera i god tid att du har ett giltigt id-kort eller pass för att förflytta dig inom EES. Sök efter tydlig information om visum och/eller arbetstillstånd i den händelse att … - övergångsbestämmelser om fri rörlighet för arbetstagare gäller för ditt land. Mer information finns i avsnittet ”Leva och arbeta” på Euresportalen. Du kan också rådfråga en Euresrådgivare. - du vill arbeta utanför EES (om landet inte är medlem i EES, kontakta landets ambassad i ditt hemland för att få uppgifter om ansökningsförfarandet).
- Om jag inte är EU-medborgare, vad gör jag då? Eures webbtjänster finns tillgängliga kostnadsfritt för alla användare som har tillgång till Internet. Om du redan bor och arbetar inom EES-territoriet eller i Schweiz så kan du kontakta en lokal eller regional Euresrådgivare för att få råd. Att man hittar ett arbete via Eures påverkar dock inte de rättsliga skyldigheter och administrativa förfaranden som kan gälla för icke EU-medborgare. Om du har för avsikt att flytta från ett land utanför EES (förutom Schweiz) för att leva och arbeta i EES och Schweiz så kan ofta ditt eget utrikesministerium bistå med information om rättsliga krav för att flytta utomlands eller hänvisa dig till användbara informationscenter.
Hur ansöker jag?
- Fastställa en karriärplan Fastställ en tydlig karriärplan som bygger på dina kvalifikationer, färdigheter och preferenser: typ av jobb och företag, färdigheter, arbetsuppgifter samt vilket ansvar du vill ta på dig. För att göra detta kan du försöka göra en jobbmatchning för att hitta ett jobb som matchar din profil genom att använda sökmotorn och/eller sökfunktionen med nyckelord i avsnittet ”Sök arbete” på denna portal. Jämför din profil med jobbeskrivningarna inom de områden du är intresserad av.
- Riktade jobbansökningar Skicka din ansökan till lediga tjänster som annonserats på denna portal eller andra webbplatser, i tidningar, tidskrifter osv. Dessa har information om hur man ansöker och vem man ska kontakta. Många företag har sina egna rekryteringssidor på Internet där du ibland kan lämna in en elektronisk ansökan.
- Eures CV på nätet Genom att kostnadsfritt registrera dig på ”Mitt Eures” för arbetssökande kan du skapa ditt eget CV och göra det tillgängligt för registrerade arbetsgivare och Euresrådgivare som hjälper arbetsgivare att finna lämpliga sökande. Du kan också antingen kontakta en Euresrådgivare som kommer att behandla ansökan eller, i vissa fall, arbetsgivaren direkt.
- Spontana jobbansökningar Du kan naturligtvis också sammanställa och skicka spontana ansökningar (kom ihåg att många lediga tjänster inte publiceras av arbetsgivarna). De flesta webbplatser för personer med universitets- eller högskoleexamen erbjuder råd och riktlinjer om CV:n och spontana ansökningar. Det vanligaste sättet är att skicka ett riktat CV som bifogas ett följebrev till utvalda arbetsgivare.
Hur utformar jag min meritförteckning?
- Europass CV Det är en fördel att använda det europeiska CV-formatet för att förenkla jämförelsen av dina kvalifikationer och din erfarenhet i samtliga EES-länder. Detta CV-format finns för närvarande på samtliga EES-språk i Eures CV på nätet och är lämpligt för både yrkesarbete och personer med universitets- eller högskoleexamen. Europass CV:n ger en tydlig bild av en sökandes förutsättningar och färdigheter i hela EES. För mer information titta på länken ”Europass” under ”Mer information” på Euresportalen.
- Enkelhet Rekryterare läser vanligen igenom ett CV på några få sekunder innan de gör ett val. Gör ditt CV läsvänligt genom att använda korta meningar, positivt språk och vid behov tekniska termer. Ta bort överflödig information och upprepningar.
- Resultat Beskriv tidigare ansvarsområden som kan vara relevanta för det sökta jobbet även om du har begränsad erfarenhet. Försök att använda ”aktiva” verb, visa ett samband mellan orsak och verkan när du beskriver vad du uppnått och ge alltid en översikt över dina mätbara resultat.
- Sakligt och allsidigt Se till att den information du lämnar är saklig, korrekt och relevant (inriktad på arbetsgivarens behov). Kom ihåg att vissa personliga aspekter och erfarenheter kan förhöja värdet på ditt CV - dina tidigare jobb som student, praktikplatser, frivilligarbete eller sommarjobb har säkert hjälpt dig att förbättra din egen kompetens. Se till att du kortfattat beskriver dessa aktiviteter och de färdigheter du har förvärvat.
- Utbildning Betona dina akademiska meriter och andra kunskaper, särskilt om du inte har någon (eller endast liten) arbetslivserfarenhet. Fråga dig själv: ”Vad har jag i min utbildning som de inte har i sitt land?”
- Längd Ditt CV bör inte vara längre än max 2 sidor (arbetsgivarnas tid är dyrbar). Bifoga ditt CV till ett följebrev för att presentera dig själv och anmäla ditt intresse för jobbet. Klargör att du kan lämna ytterligare information om så önskas.
- Tydlighet Skriv ditt CV själv och låt någon annan korrekturläsa det innan du lägger upp det på Eures webbplats eller skickar det till arbetsgivaren.
- Referenser I många länder är det praxis att man lämnar referenser - namn och kontaktuppgifter till personer som kan ge arbetsgivaren information om den sökande. Dubbelkontrollera alltid referenser och försäkra dig om deras tillstånd innan du lämnar ut dem.
- Riktade versioner av CV Viktigt: anpassa ditt standard-CV till den jobbprofil som du är intresserad av. Det betyder att du ska betona särskilda kvalifikationer, färdigheter, utbildningar eller erfarenheter som är relevanta för den lediga tjänst du är intresserad av.
- Bra att veta: - Arbetsgivarnas webbplatser ger ganska ofta relevant information om företagets mål och intressen. - Vissa webbsidor för personer med universitets- och högskoleutbildning och karriärcentrum vid universitet erbjuder också rådgivning och vägledning om hur man skriver ett CV.
Hur skriver jag mitt ansökningsbrev?
- Syfte En ansökan består vanligtvis av ett följebrev och ett CV (helst Europass CV) om inte annat anges i beskrivningen av den lediga tjänsten eller om ett särskilt ansökningsformulär krävs. Följebrevet är det dokument där du presenterar dig själv för arbetsgivaren och uttrycker ditt intresse för den lediga tjänsten.
- Grunddrag Precis som CV:t ska också följebrevet vara kort (en sida) och tydligt. Skriv en enkel men objektiv text. Fokusera på tre eller fyra relevanta ämnen (se nedan).
- Innehåll Din text ska ha ungefär fyra stycken, vart och ett med inriktning på olika ämnen. Exempel: 1) Tala om att du är intresserad av jobbet och förklara hur du fick veta om den lediga tjänsten. 2) Förklara varför du är intresserad av jobbet och varför du tror att du har en lämplig profil. 3) Beskriv en eller två personliga och yrkesmässiga kompetenser som finns i ditt CV och som enligt din åsikt kan ge mervärde till din ansökan. 4) Innan du avslutar brevet (t.ex. ”Med vänlig hälsning”), tala om att du är tillgänglig för en intervju och att du på begäran kan lämna ytterligare information eller tillhandahålla fler handlingar.
Vilket språk ska användas?
- Det är bäst att skriva på arbetsgivarens nationella språk eller på det språk som används i platsannonsen om inget annat anges i meddelandet om den lediga tjänsten. Som sagts tidigare, när det gäller transnationella jobb accepteras ofta engelska som det huvudsakliga kommunikationsspråket (följt av franska och tyska). Kontakta en Euresrådgivare om du behöver ytterligare vägledning.
- Förutsatt att du kan språket i det land du har för avsikt att flytta till ska helst både brevet och CV:t skrivas av dig själv. Om den lediga tjänsten kräver kunskaper i ett särskilt språk får du då möjlighet att visa dina språkkunskaper innan en eventuell intervju. Be alltid någon annan korrekturläsa din ansökan innan du skickar den.
- Om du skriver en ansökan på ett främmande språk, glöm inte att förklara vad specifika utbildnings- och kvalifikationstermer betyder på arbetsgivarens språk. Om du kan, beskriv det med jämförbara exempel från arbetsgivarens land. Kontakta en Euresrådgivare om du behöver ytterligare vägledning.
Urvalsprov eller allmänna uttagningsprov
- Många stora företag, internationella företag eller institutioner kräver att sökanden genomgår psykometriska och tekniska bedömningstest eller prov innan intervjun. Många använder också utvärderingscenter för att bedöma hur eventuella anställda skulle uppträda i situationer från verkliga livet. Endast sökanden som klarat den inledande fasen av uttagningen får fortsätta till den andra (vanligen en intervju). Vid förberedelsen för uttagningsprov, undersök om det finns någon tillgänglig information om vilken typ av tester och praktiska övningar organisationen använder. Vissa webbplatser för personer med universitets- eller högskoleexamen och facktidskrifter har förteckningar över populära verktyg och metoder.
Förberedelse inför intervjun
- Bakgrundsinformation Se till att du har bakgrundsinformation om företaget och var beredd att ställa frågor om både företaget och arbetet. Jämför likvärdiga kvalifikationer i arbetsgivarens land med dina egna kvalifikationer. Var förberedd på att svara på frågor om dina färdigheter vad gäller ansvar, teknik, administration eller beslutsfattande och hur de stämmer överens med jobbprofilen.
- Personliga kompetenser Du kommer säkert att få visa hur väl du behärskar värdlandets språk och hur din kompetens och dina egenskaper passar arbetsgivarens behov. Om du har bristfälliga kunskaper i landets språk, visa att du är villig att förbättra dessa (eventuellt delta i en språkkurs). Försök använda din vokabulär även om den är begränsad - visa att du kan och att du inte ger upp så lätt!
- Verklighetsscenarier Tänk ut exempel på utmanande situationer som du har lyckats hantera före intervjun och var beredd att berätta närmare om dem. Förbered en skriftlig version av ”försäljningsargument” som du kan använda för att övertyga arbetsgivaren om att du är den person han eller hon söker. Om det gäller en telefonintervju, ha alltid detta dokument till hands och träna på att lägga fram argumenten på ett klart och tydligt sätt.
- Oväntade frågor Tappa inte modet om du får knepiga eller oväntade frågor. Håll dig lugn, ta ett ögonblick på dig att svara och var framför allt ärlig. Om du inte vet svaret på frågan talar du om det, men förklarar hur du skulle ta reda på svaret eller hitta en lösning.
- Grupprestationer Betona hur du har bidragit till tidigare grupprestationer. Om du har erfarenhet av ledarskap, administration eller social samverkan bör du även nämna detta och komplettera med exempel.
- Lön och kontraktsbestämmelser Ta reda på betald genomsnittslön (brutto och/eller netto) för liknande anställningar och kvalifikationskrav i det land du tänker flytta till. Ta också reda på kontraktsvillkor och gällande arbetslagstiftning. Mer information finns under avsnittet ”Leva och arbeta” på Euresportalen. En Euresrådgivare kan också hjälpa dig.
Rekommenderade handlingar att ta med till intervjun
- CV Flera kopior av ditt CV på arbetsgivarens språk, och eventuellt även på engelska.
- Intyg Fotokopior av dina examensbevis, språkkurser som du deltagit i eller andra kvalifikationer.
- Översatta examensbevis För vissa jobb, t.ex. i den offentliga sektorn, kan det krävas en bestyrkt översättning av ditt utbildningsbevis, som oftast kan fås från din utbildningsinstitution eller det berörda ministeriet. Kontrollera med lämplig utbildningsmyndighet i ditt land.
- Identitetshandlingar Ta med dig pass eller id-kort och eventuellt också ett personbevis.
- Sjukförsäkringshandlingar Europeiskt sjukförsäkringskort (eller en annan sjukförsäkringshandling, särskilt för personer som inte är EU-medborgare) kommer att vara användbart om arbetsgivaren erbjuder dig tjänsten genast eller för att täcka oväntade sjukvårdskostnader.
- Passfoton Ta med passfoton för enklare identifiering av ditt CV eller för andra formaliteter som krävs.
- Rekommendationsbrev Ett rekommendationsbrev kan ge dig fördelar framför andra sökande. Om du inte har yrkeserfarenhet, ta med ett intyg från din skola eller ditt universitet.
Innan du packar, tänk på följande:
- Anställningskontrakt Se till att du har fått ditt anställningskontrakt (eller en undertecknad anställningsbekräftelse) samt en bekräftelse på din lön innan du flyttar. Ta med kopior på alla kontraktsmässiga arbetsöverenskommelser.
- Handlingar Gör flera kopior av viktiga handlingar, bland annat försäkringspapper, pass, jobbkontrakt, personbevis, bankkort, osv. Kontrollera att ditt körkort är giltigt.
- Språkkurser Gå en språkkurs, helst i det språk som talas i landet du flyttar till eller i det språk som du kommer att använda i din dagliga verksamhet.
- Andra utbildningsmöjligheter Skaffa information och ansök eventuellt om relevanta vidareutbildningar eller omskolningskurser och utbildningsprogram i EES (t.ex. socialt arbete, undervisning, civilförvaltning, juridik osv.). De flesta webbplatser för personer med universitets- eller högskoleutbildning och ditt lokala karriärcentrum för akademiker (eller studentföreningar) kan ge dig lämplig information. Mer information finns under avsnittet ”Lärande” på Euresportalen.
- Bankkonton Kontrollera hur mycket pengar du behöver på ditt framtida bankkonto när du reser in i destinationslandet. Notera dina nuvarande bankkontouppgifter. Du kommer att behöva dem utomlands för att göra banköverföringar.
- Försäkringar Glöm inte att ta med en gällande sjukförsäkringshandling. Överväg också möjligheten att teckna en reseförsäkring.
- Inkvartering/boende Leta efter inkvarteringsmöjligheter och hyrespriser i ditt framtida bosättningsland (t.ex. Internetsökning, vandrarhemsorganisationer för tillfälligt boende, osv.). Kontrollera också krav och prisberäkningar för att flytta dina tillhörigheter.
- Socialförsäkring Kontakta ditt socialförsäkringskontor innan du reser för att få nödvändig information och de EU-formulär som behövs och/eller ett Europeiskt sjukförsäkringskort (för dig och eventuellt din familj). Ta reda på avtal mellan länder och mer formaliteter för överföring av socialförsäkringsrättigheter (socialbidrag, arbetslöshetsersättning).
- Beskattning Kontakta de relevanta myndigheterna i ditt hemland för att få personlig rådgivning om skatteavtal med ditt destinationsland.
- Familj Som en rörlig arbetstagare har du och din familj samma rättigheter som nationella arbetstagare. Medlemmarna i din familj kan följa med dig och har rätt att arbeta och gå i skola i ditt nya bosättningsland. Eures kan också hjälpa dig med att hitta ett arbete till din make/maka eller partner. Kontakta en Euresrådgivare för mer information.
- Skolgång för barn Bästa sättet att få veta mer om skolor och utbildningssystem i destinationslandet är att kontakta en lokal Euresrådgivare. Sök efter information på den berörda utbildningsmyndighetens webbplats. Du kan också kontakta din nationella utbildningsmyndighet och/eller landets ambassad för att få reda på mer om utbildningssystemet och likvärdiga studiekrav.
Strax innan du flyttar …
- Försäkra dig om att du lagligt och korrekt avslutar alla kontrakt med dina tjänsteleverantörer: bostad, vatten, gas, telefon, Internet, tv, osv. Det kan även vara lämpligt att kontakta din bank och ditt försäkringsbolag (vanligtvis för mycket långa utlandsvistelser eller för permanent utflyttning till destinationslandet).
- Informera din lokala/kommunala myndighet om att du ska flytta utomlands, om detta är ett krav.
- Ändra din bostadsadress hos alla myndigheter och andra organ som du brukar ha kontakt med.
- Informera skattemyndigheten och försäkringskassan i ditt hemland om att du flyttar.
Kom även ihåg …
- Giltigt pass och/eller id-kort för dig själv och din familj.
- Visum för dig och/eller din familj om ni inte är EES-medborgare (eller om du har för avsikt att flytta till ett land utanför EES).
- Bostad Även om du har gjort förfrågningar innan du lämnade ditt hemland så kan det vara svårt att hitta ett passande boende innan du har kommit till det nya landet. Om din arbetsgivare inte kan hjälpa dig, börja med en tillfällig lösning och sök efter ett mer permanent boende när du väl har kommit till det nya landet. Sök efter information om rättsliga bestämmelser och parternas rättigheter och skyldigheter som gäller för hyra av bostad i ditt nya bosättningsland.
- Rättsliga och administrativa formaliteter I de flesta fall kommer din nya arbetsgivare att ta hand om vissa rättsliga formaliteter för din registrering i det nya landet (socialförsäkringsregistrering, registrering hos skattemyndighet, osv.). Men glöm inte bort att du har både rättigheter och skyldigheter. Kontakta en Euresrådgivare eller de lokala myndigheterna för att få mer information.
- Socialförsäkring Alla EU- och EES-medborgare har samma rätt att utnyttja socialförsäkringsförmåner som är kopplade till ett anställningskontrakt. Sociala förmåner omfattar sjukersättning och mammaledighet, arbetslöshetsunderstöd och familjeförmåner, arbetsolyckor och yrkessjukdomar, invaliditet och pensionsförmåner.
- Beskattning De europeiska länderna har ingått bilaterala skatteavtal med varandra för att garantera att deras medborgare inte dubbelbeskattas för samma verksamhet eller inkomst i ett annat land.
- Registrering vid det lokala befolkningskontoret Registrera dig och få ett id-kort i ditt nya hemland.
- Bankkonto Öppna ett nytt bankkonto och ge din arbetsgivare information (för löneutbetalningar).
- Försäkringar Om du hyr eller köper ett hus eller köper en bil är det obligatoriskt att teckna försäkring mot brand och andra olycksrisker. Ta reda på mer information om rekommenderade försäkringsbolag.
- Utbildning och skolor för barn Ta reda på mer information om skolinrättningar och inträdeskrav för barn. Nationella webbplatser, lokala myndigheter och även din arbetsgivare kan hjälpa dig med att hitta den lämpligaste skolan för dina barn.
- Språk- och yrkesutbildning Det kan vara till fördel för dig att på eget initiativ eller efter överenskommelse med din nya arbetsgivare delta i skräddarsydda kurser för att förbättra dina språkkunskaper och/eller yrkesmässiga färdigheter.
- Lokaltransporter Sök efter det billigaste och effektivaste transportsättet som finns, med hänsyn till avståndet mellan din nya bostad och ditt arbete, när du kommer till det nya landet. Ta reda på biljettpriser och avgifter för månadskort.
- Kulturellt utbud och fritidsaktiviteter Din arbetsgivare, ditt kommunkontor, dina nya grannar och kollegor samt nationella webbplatser kan hjälpa dig att hitta de intressantaste platserna och aktiviteterna på din nya bostadsort.
Tänk också på … återvändandet till ditt hemland
- Upprätthåll kontakter med personliga kontaktnät i hemlandet och/eller yrkeskontakter. Sök råd, eventuellt från en Euresrådgivare, om bästa sätt att framhålla din utlandserfarenhet och börja söka jobb långt innan du ska återvända. Eures kan också hjälpa dig hitta en yrkesmässig inkörsport i ditt hemland.
- Glöm inte att fråga efter EU-blanketter i god tid innan du lämnar ditt hemland (E205 för pension, E301/E303 för arbetslöshetsersättning, Europeiskt sjukförsäkringskort, osv.).
Observera: tillvägagångssättet för att hitta ett jobb i ditt hemland när du är bosatt och arbetar i ett främmande land är i stort sett detsamma som när du flyttade utomlands.
Mer information och fler möjligheter till hjälp för att hantera övergången från studentliv till ett yrkesliv utomlands kan du hitta på andra webbplatser genom att klicka på ”Information och jobb för personer med universitets- och högskoleexamen” under avsnittet ”Länkar”.
Sist men inte minst: fler än 1000 Euresrådgivare är redo att ge information och hjälpa dig i alla frågor som rör den europeiska arbetsmarknaden. Börja med att kontakta en Euresrådgivare i det land där du bor. Du hittar Euresrådgivarnas kontaktuppgifter genom att klicka på ”Kontakta en Euresrådgivare”.
Forskares karriärer
Forskare har möjlighet att studera eller arbeta i andra medlemsstater och dra nytta av den europeiska portalen för forskarrörlighet. En ny webbplats - EURAXESS - Researchers in motion (EURAXESS - Researchers in motion) finns nu tillgänglig med utökade tjänster. Det är en gemensam kontaktpunkt för forskare som försöker gå framåt i sin karriär och personliga utveckling genom att flytta till andra länder. Denna kostnadsfria, personliga tjänst finns till för att ge dig allsidig, aktuell information om lediga tjänster och möjligheter till finansiering inom varje studieområde i hela Europa. Den fungerar också som en första sökpunkt för att ta reda på mer om dina rättigheter samt om rättigheter för forskningsinstitutioner och finansiärer. Där finns också länkar som kan hjälpa dig både innan och efter du flyttat. Mer information hittar du under ”Mer information”.
OBSERVERA
Observera att avsnittet ”Leva och arbeta” på Euresportalen ger ytterligare information om enskilda Eures-medlemsländer i faktabladssektionen ”Råd och tips”.
Du kan också hitta svar på andra frågor om Europeiska unionen och fri rörlighet för medborgare för att leva, studera och arbeta i andra medlemsstater på EUROPA portal (Europaportalen).